Sektor B je naziv navijačke skupine KHL Medveščak Zagreb koja je osnovana 12. siječnja 2005. godine. Skupina je i službeno registrirana kao udruga navijača u siječnju 2010. godine. Za vrijeme utakmica u Ledenoj dvorani Doma sportova skupina je smještena na tribinama u sektoru B, odakle im, naravno, potječe i sam naziv.

Sektor B
Navijači za vrijeme utakmice u Domu sportova
Puni naziv Udruga navijača KHL Medveščak Zagreb „Sektor B“
Osnovana 12. siječnja 2005.
Mjesto djelovanja Zagreb, Hrvatska
Klupska pripadnost KHL Medveščak Zagreb
Pokretači Marko Vodeničar, Borna Šimić, Frane Krpan, Danijel Pavičić, Matija Pintarić, Goran Barbarić, Danijel Jelenek, Andro Petani, Marko Ožegović
Predsjednik Goran Barbarić
Potpredsjednik Matej Jurčić
Andro Petani
Tajnik Marko Vodeničar
Službena stranica sektorb.info

Povijest skupine uredi

Iako KHL Medveščak obiluje iznimno bogatom sportskom poviješću, ali i navijačkom, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske prolazi teško razdoblje s obzirom da hokej na ledu općenito biva na neki način zapostavljen kako od javnosti tako i od odgovornih. Ipak, usprkos tome, klub je uvijek imao nekolicinu strastvenih zaljubljenika kako u sam sport tako i u sve ono što KHL Medveščak predstavlja.

Datum osnivanja Sektora B nije ništa drugo nego prvo organizirano putovanje navijača i to u mađarski Dunaújváros na drugu četvrtfinalnu utakmicu tadašnje Interlige. Idejni pokretači skupine bili su Marko Vodeničar, Borna Šimić, Frane Krpan, Danijel Pavičić i Matija Pintarić, a njima su se ubrzo pridružili i Goran Barbarić, Danijel Jelenek, Andro Petani te Marko Ožegović. Svi oni smatraju se jednako zaslužni za osnivanje skupine.

Skupina ima vrlo blizak odnos s klubom koji je između ostalog podržao i registriranje udruge. Dobri odnosi vide se i u činjenici da klub i navijačka skupina surađuju na gotovo svim razinama tijekom sezone – od putovanja na gostovanja, organizacije humanitarnih akcija, prilagodbe koreografije do dodjele nagrada igračima od strane samih navijača. Tako dobar odnos skupina vjerojatno može zahvaliti i činjenici da uz njezino ime ne vežu se nikakvi incidenti ni u ni izvan sportskih dvorana, a što su sami zaslužni politikom nenasilja i nultom tolerancijom prema bilo kakvom obliku nepoštivanja kluba, sporta, sudionika i gledatelja. U prilog tome ide i činjenica da su ostvareni prijateljski odnosni s navijačima mađarske Albe Volan – nakon ispadanja mađarskog predstavnika u četvrtfinalu doigravanja EBEL-a 2010. godine njihova navijačka skupina bodrila je KHL Medveščak zajedno sa Sektorom B u Ledenoj dvorani Doma sportova.[1]

Prvo povijesno vodstvo Udruge čine upravo idejni pokretači skupine. Predsjednik Udruge je Marko Vodeničar, a potpredsjednici su Borna Šimić i Andro Petani, dok je Goran Barbarić tajnik Udruge. Prema statutu Udruge vodstvo se mijenja svake dvije godine što pruža mogućnost da svaki član udruge biva ravnopravan u izboru za vodstvo Udruge.

Nagrade Udruge uredi

Sektor B je kao udruga navijača pokrenula i godišnje nagrađivanje igrača u vidu tri kategorije i to za igrača godine, nadu godine te najsrčanijeg igrača godine. Prve nagrade Udruga je dodijelila nakon sezone 2009./10., a prvi dobitnici bili su Robert Kristan kao igrač godine, Mislav Blagus kao nada godine te Miroslav Brumerčik kao najsrčaniji igrač godine. Igrači su nagrade preuzeli osobno na posebnom posljednjem druženju navijača i igrača u Ledenoj dvorani Doma sportova.[2]

Igrač godine
Sezona Igrač
2009./10. Robert Kristan
2010./11. Ryan Kinasewich
2011./12. Frank Banham
2012./13. Andy Sertich

Nada godine
Sezona Igrač
2009./10. Mislav Blagus
2010./11. Dominik Kanaet
2011./12. Ivan Šijan
2012./13. Gal Koren

Najsrčaniji igrač godine
Sezona Igrač
2009./10. Miroslav Brumerčik
2010./11. Alan Letang
2011./12. Tom Zanoški
2012./13. Dario Kostović

Zanimljivosti uredi

Sektor B je, u suradnji s klubom, 16. prosinca 2009. godine održao druženje i klizanje s momčadi čiji povod je zapravo bila humanitarna akcija za udrugu Hrabri medo, odnosno, njihov projekt "Dom daleko od doma".[3] Ulaz na događaj bio je moguć za kovanicu od pet kuna (medvjed) ili igračku medvjeda. Prikupljeno je 25 tisuća kuna i oko 1000 plišanih medvjedića i igračaka. Posjetitelji su mogli družiti se, fotografirati, pričati i klizati sa svim hokejašima Medveščaka, a osim toga mogli su kupiti i njihovu opremu (palice i klizaljke) te kolače njihovih majkâ, djevojaka i supruga, a koje su također bile nazočile. Bila je to prva službena suradnja kluba i Udruge.

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi