Sejdo Bajramović

Sejdo Bajramović (Žuja, 1927. — Beograd, 1993), bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFRJ, SR Srbije i SAP Kosova, jugoslovenski vojnik i političar, član Komunističke partije Jugoslavije postaje 1943. godine, bio je jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije i vršilac dužnosti šefa države SFR Jugoslavije u kratkom vremenskom roku u 1991. godini.

SEJDO BAJRAMOVIĆ
Sejdo Bajramović
Datum rođenja1927.
Mesto rođenjaŽuja
Kraljevina Jugoslavija Kraljevina SHS
Datum smrti1993. (66 god.)
Mesto smrtiBeograd
Savezna Republika Jugoslavija SR Jugoslavija
Profesijadruštveno-politički radnik
Član KPJ od1943.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
Služba NOV i PO Jugoslavije
Jugoslovenska narodna armija
Čin
Zastavnik prve klase


Vrhovni komandant SFRJ
(1991)
Vršilac dužnosti
Predsednika Pradsedništva
SFRJ
Period16. maja 1991. — 30. juna 1991.
PrethodnikBorisav Jović
NaslednikStipe Mesić
Kosovski član
Predsedništva SFRJ
Period16. maja 1991. — 27. aprila 1992.
PrethodnikRiza Sapundžiju
NaslednikFunkcija ukinuta

Bajramović je bio izabran za člana predsedništva koji je predstavljao SAP Kosovo, kada je predsednik Srbije Slobodan Milošević po nekim tvrdnjama kontrolisao Skupštinu Kosova, putem opoziva od strane Skupštine Srbije. U istom potezu, on je postao vršilac dužnosti šefa države (koordinator predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije), jer Milošević je prvobitno odbio da prihvati imenovanje za predsednika predsedništva SFRJ Stipe Mesića, koji je predstavljao SR Hrvatsku, i jednostranog proglašenja i predsedavanja nesposobnog funkcionisanja predsedništva SFRJ.

Kada je suspendovano Pokrajinsko zakonodavstvno telo Skupština Kosova, Bajramović je imenovan za člana Predsedništva od strane Skupštine Srbije. Neki tvrde da je bio neprikosnoveno lojalan Slobodanu Miloševiću, te da je u nedostatku demokratskog mandata za razliku od ostatka Predsedništva, ostao upamćen kao "poslušnik" Miloševićeve administracije. U nekim političkim krugovima njegovo ime je postalo sinonim za političare sa prostora SFRJ koji su bili pod takozvanom kontrolom Miloševićevog režima.

Društveno-političke zasluge Bajramovića pre nego što je 1990. godine postao jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije i pre nego što se politički zbližio s Miloševićevim političkim putem, da glasa u ime Kosova i predstavlja Kosovo, po profesiji bio je zastavnik prve klase u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Literatura uredi

  • Knjiga, Viktor Meier (1999). Jugoslavija - Istorija njene propasti. Croom Helm. ISBN 978-0-7099-3394-6. 
  • Knjiga, Stipe Mesić (2004). Propast Jugoslavije - politički Memoari. Zagreb knjiga. ISBN 978-0-9177-3395-6.