Seconds

(Preusmjereno sa stranice Seconds (film))

Seconds (sh. Drugi) je američki crno-bijeli science fiction film snimljen 1966. u režiji Johna Frankenheimera, danas poznat kao jedno od klasičnih ostvarenja žanra.

Seconds
kino-poster za Seconds
RežijaJohn Frankenheimer
ProducentEdward Lewis
ScenarioLewis John Carlino
PredložakSeconds; autor:
David Ely
UlogeRock Hudson
Salome Jens
John Randolph
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaJames Wong Howe
MontažaFerris Webster
StudioJoel Productions
John Frankenheimer Productions
Gibraltar Productions
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
5. 10. 1966 (1966-10-05)
Trajanje100 min. (cenzurirana verzija)
107 min. (originalna verzija)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod1.75 mil. $ (proc. za SAD i Kanadu)[1]

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Davida Elyja. Protagonist, koga glumi Johna Randolph, je sredovječni bankar koji, usprkos materijalne situiranosti, osjeća nezadovoljstvo i otuđenje od porodice te zato preko znanca dolazi u kontakt sa tajanstvenom "Kompanijom" koja mu, uz pomoć plastične operacije i najsuvremenije tehnologije daje tijelo mlađeg muškarca. Radnja prikazuje kako tako postaje "Drugi", odnosno preuzima identitet mladog slikara (čiji lik tumači Rock Hudson), ali i kako njegov novi, naizgled bezbrižni i zabavni život dolazi sa neočekivanim ograničenjima.

Seconds je Franknehimer režirao nedugo nakon dva tematski srodna filma - Mandžurijski kandidat i Sedam dana u maju - koja su za motiv imala složene zavjere, te se smatra trećim dijelom trilogije, iako, za razliku od njih, nije imao eksplicitno političku komponentu. Iako je ispočetka bio skeptičan prema angažmanu Hudsona, koga je smatrao "ispraznim hollywoodskim ljepotanom", a ne ozbiljnim glumcem, na kraju je sa njime bio oduševljen; upravo je Hudson, smatrajući da ne može adekvatno tumačiti sredovječnog čovjeka, predložio da se Randolph angažira za stariju verziju njegovog lika. Dva glumca su dugo vremena proveli zajedno proučavajući vlastite pokrete i geste kako bi što uvjerljivije tumačili jedan te isti lik. Randolph je, isto kao i Will Geer i Jeff Corey koji se pojavljuju u ulozi "Drugih", godinama zbog ljevičarskih uvjerenja bio na hollywoodskoj crnoj listi te su tako sva trojica, poput likova koji tumače, upravo zahvaljujući filmu dobili šansu da život započnu ispočetka. Frankenheimer je, pak, zbog tada još važećeg cenzorskog Kodeksa, bio prisiljen iz filma izbaciti nekoliko scena sa golotinjom, a koje su javnosti dostale dostupne tek zahvaljujući VHS-izdanju 1996. godine.

Seconds je nakon premijere loše prošao kod publike, a slično je bilo i kod kritike. U Francuskoj su kritičari bili toliko neprijateljski raspoloženi prema njemu, da se zbog toga Frankenheimer nije usudio otići na Kanski festival. Na manji dio publike je, pak, ostavio snažan dojam, pri čemu se najčešće spominje muzičar Brian Wilson, vođa grupe The Beach Boys, koji je, iako, po vlastitim riječima "traumatiziran" filmom, od svojih iskustava stvorio konceptualni album Smile. Tokom godina se reputacija Seconds počela poboljšavati, te danas uživa kult status među poklonicima žanra.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "Big Rental Pictures of 1966", Variety, 4 January 1967 p 8

Vanjske veze uredi