Sebbi od Essexa

Sebbi, također poznat i kao Sveti Sebbi (? - 695) bio je kralj kralj Essexa od 664. do 694. Bio je sin kralja Swithhelma koga je naslijedio zajedno sa bratom Sighereom 664. Zajedničku vladavinu braće su obilježili sukobi, djelomično potaknuti i vjerskim razlikama - dok se Sighere sa očeve kršćanske vjere vratio na paganstvo, Sebbi je ostao kršćanin. Neprijateljstvo braće je dobilo i vanjsku dimenziju, s obzirom da se Sighere oslonio na Wessex, a Sebbi na Merciju. Na kraju je prevagu odnio Wulfhere od Mercije, postavši sizerenom Essexa.

Sighere je umro 683. godine, što je omogućilo Sebbiju da nominalno zavlada cijelim Essexom. Međutim, već 686. je novim sizerenom postao kralj Caedwalla od Wessexa. Sebbi mu je potom pomogao da napadne Kent, te je za nagradu dobio zapadni dio tog kraljevstva. Pripisuje mu se da je tada podigao prvu Westminstersku opatiju.

Godine 694. je abdicirao kako bi se povukao u samostan, ostavivši prijestolje svojim sinovima Sigeheardom i Swaefredom. Poslije smrti je proglašen svecem.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Swithelm
kralj Essexa
664–694
vladao zajedno sa Sighereom od 664. do 683.
Slijedi:
Sigeheard i Swaefred