Sebastián Piñera

Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique (fon. Miguel Huan Sebastijan Pinjera Ečenike; Santijago de Čile, 1. decembar 1949.) je predsednik Čilea. Po drugi put pobedio je na izborima i funkciju je preuzeo 11. marta 2018. g. On je poznati ekonomista, biznismen, bivši senator, i lider Koalicije za Promene.

Sebastijan Pinjera
Sebastián Piñera

Sebastijan Pinjera

Biografija
Datum rođenja 1. decembar 1949.
Mesto rođenja Santijago de Čile (Čile)

Pinjera je rođen u Santijagu kao treće od petoro dece Magdalene Ećenikue Rozas i Hosea Pinjere Karvalja, koji je bio čileanski ambasador u Belgiji i Ujedinjenim nacijama. Oženjen je Sesilijom Morel Montes sa kojom ima petoro dece.

Diplomirao je ekonomiju na Katoličkom univerziteu Čilea, a kao Fulbrajtov stipendista nastavio je školovanje na Univerzitetu Harvard. Nakon doktoriranja na Harvardu 1976. g. vratio se u Čile. Predavao je ekonomiju na Univerzitetu Čilea, Katoličkom univerzitetu Čilea i Univerzitetu Adolfo Ibanjez.

Pinjera je vlasnik 100% akcija Čilevižna, nacionalne televizijske mreže; 27% akcija LAN erlajnsa; 13% akcija fudbalskog kluba Kolo-Kolo, kao i još par poznatih čileanskih kompanija. Prema izveštaju časopisa Forbs poseduje bogatstvo od milijardu dolara.[1]

Politička karijera uredi

Pinjera je 1990. g. izabran u Senat, gde je do 1998. g. predstavljao oblast Istočni Santijago, a kasnije te godine ulazi u partiju Nacionalne Obnove. Bio je predsednik ove stranke od 2001. do 2004. g. Bio je kandidat na predsedničkim izborima 2005. g. U prvom krugu osvojio je drugo mesto, osvojivši 25 % glasova. Kako niko od kandidata nije osvojio većinu, otišlo se u drugi krug, u kome je Pinjera izgubio od Mišel Bašele.

Predsednički izbori 2009-2010 uredi

Pinjera se ponovo kandidovao na predsedničkim izborima 2009. g. Od avgusta 2009. g. on vodi u istraživanjima javnog mnjenja ispred bivšeg predsednika Eduarda Freja. Na izborima u decembru 2009. g. osvaja najveći broj glasova oko 44%, dok Frej osvaja 29%. Pošto ponovo niko nije osvojio većinu ušlo se u drugi krug. U drugom krugu Pinjera pobeđuje sa 51% osvojenih glasova.

Predsedništvo uredi

Pinjera je inaugurisan u 35. predsednika Republike Čile, 11. marta 2010. g. na ceremoniji održanoj u Valparaisu. Ceremoniju je obeležio zemljotres od 6.9 stepeni, koji je uznemirio zvanice.

Reference uredi

  1. „#701 Sebastian Pinera”, Forbes: The World's Billionaires, 11. 3. 2009. 

Spoljašnje veze uredi