Sežana (talijanski: Sesana, njemački: Zizan) je grad od 6 037 stanovnika[1], administrativni centar istoimene općine na Krasu jugozapadu Slovenije.

Sežana
Glavna cesta
Glavna cesta
Koordinate: 45°42′N 13°52′E / 45.700°N 13.867°E / 45.700; 13.867
Država  Slovenija
Pokrajina Primorska
Statistička regija Obalno-kraška
Gradska općina Opčina Sežana
Površina
 - Ukupna 15.3 km²[1]
Visina 360
Stanovništvo (2020.)
 - Urbano područje 6 037[1]
 - Urbana gustoća 364.2 stan./km²[1]
Vremenska zona UTC+1 (UTC+2)
Poštanski broj 6210, 6211
Službene stranice
www.sezana
Karta
Sežana na karti Slovenije
Sežana
Sežana

Geografske karakteristikeUredi

Sežana leži u kraškom zaleđu Trsta - Tršćanski Kras, uz slovensko - talijansku granicu, pa je zovu „Kraškom metropolom.“

PrivredaUredi

Grad se stalno razvija i proširuje, zahvaljujući i domaćem građevinskom poduzeću 'Kraški zidar', jednom od najvećih poduzeća te vrste u Sloveniji. Općina Sežana dosta ulaže i investira u infrastrukturu, što ima utjecaj i na sam izgled grada.

Na ovom je području smješten veliki broj tvornica, poduzeća i privatnih tvrtki (Mitol, Jadran, Kras, Kraški zidar, BTC Terminal, HTG, Marmor, Boma, KSP, Kraški vodovod, Metra, Preskrba, Sea, Vinakras, Krasoprema...), koje zapošljavaju većinu stanovništva. Veći broj ljudi putuje na posao u Sežanu također iz postojnskog i ilirskobistričkog područja.

Poznate osobeUredi

Milos kostic

ZnamenitostiUredi

U blizini grada nalazi se svjetski poznata 400 godina stara konjušnica Lipica, koju posjećuje veliki broj turista kako bi vidjeli lipicance. U Lipici su dva hotela, a u samom gradu još dva hotela i motel, koji su namijenjeni turistima, gospodarstvenicima i tranzitnim gostima. Budući da se Sežana nalazi negdje na sredini između Ljubljane, Trsta i jadranske obale, mnogo turista i organiziranih skupina prenoći u gradu, a preko dana idu na izlete u različite pravce (Lipica, Postojnska jama, Škocjanske jame, Kras, Štanjel, Ljubljana, Trst, Jadransko more...).

I u samom gradu ima više znamenitosti: sežanski botanički vrt, Kosovelova spomen soba, šumska školska staza „Tabor“, gradska školska staza prirodnih i kulturno-povijesnih zanimljivosti, Kosovelov spomen-put od Sežane do Tomaja itd.

Gradovi prijateljiUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Slovenia: Obalno-kraška” (engleski). City population. http://www.citypopulation.de/php/slovenia-obalnokraska.php. Pristupljeno 22. 04. 2014. 

Vanjske vezeUredi