Scream (film)

film

Scream (ili Vrisak) je američki horor film snimljen 1996. godine u režiji Wesa Cravena. Scenarij je napisao Kevin Williamson, a zamišljen je kao film koji istovremeno parodira i odaje počast slasher filmovima 1970-ih i 1980-ih. Protagonisti su grupa srednjoškolaca u američkom gradiću koji postaju mete serijskog ubice opsjednutog horor-filmovima. Film je doživio ogroman uspjeh, te potakao ne samo istoimenu seriju filmova, nego i svojevrsnu renesansu slasher filma u Hollywoodu u drugoj polovici 1990-ih.

Scream
kino-poster
RežijaWes Craven
ProducentCathy Konrad
Cary Woods
ScenarioKevin Williamson
UlogeDavid Arquette
Neve Campbell
Courteney Cox
Matthew Lillard
Rose McGowan
Skeet Ulrich
Drew Barrymore
MuzikaMarco Beltrami
FotografijaMark Irwin
MontažaPatrick Lussier
StudioWoods Entertainment
DistribucijaDimension Films
Datum(i) premijere
20. 12. 1996 (1996-12-20)
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet15 mil. $
Bruto prihod173,046.663 $

Radnja uredi

Na početku filma, u uvodnoj temi zazvoni telefon. Mlada djevojka Casey javi se kad joj glas kaže da je pogriješio broj. Casey peče kokice i sprema se gledati film strave. Telefon ponovno zazvoni i javi se taj isti glas koji želi malo pričati s Casey. To kasnije prelazi u prijetnje smrću. Casey upali svjetla na balkonu kad ugleda svog dečka Stevea zavezanog za stolicu. Ubojica je pita pitanja o horor filmovima, no Casey pogriješi jedno pitanje i ubojica ubije Stevea, baci stolicu na prozor, a Casey pobjegne. Netko joj zazvoni na vrata, a kokice joj zagore. Casey uzme nož i bježi kada vidi ubojicu kako prolazi. Pobjegne na balkon kada se na nju baci ubojica i probode je u trenutku kada njezini roditelji dolaze doma. Na kraju Caseyini roditelji vide Casey obješenu o ljuljačku.

Mlada djevojka po imenu Sydney tipka na računalu kada joj se pojavi njezin dečko Billy. Sljedeće jutro cijela škola u Woodsborrou vrvi od policije i novinara. Sydney saznaje od svoje najbolje prijateljice Tatum da su Casey i Steve ubijeni. Policija pozove Sydney u ravnateljev ured. Navečer ubojica zove Sydney i pokuša je ubiti no ne uspije. Sydney nađe u Billyja telefon i pretpostavi da je on ubojica. Billy je uhićen. U policijsku stanicu dolazi novinarka Gale, a Sydney je opali šakom. Kasnije netko pokuca na vrata ravnatelja Himbryja. On otvori i vidi da nema nikoga. Kada se vrati, ubojica stoji iza vrata koji ga nasmrt probode i on umire. Policija objavi da je od 21 sat policijski sat.

Stuart organizira slavlje u svojoj kući. Cijelo društvo gleda horore kada Tatum ode po pivo u garažu. Tamo se nađe ubojica. Ona misli da se netko zafrkava, no ubojica je pokušava ubiti. Ne uspije, no kada se Tatum hoće provući kroz malu rupu u vratima garaže, ubojica pritisne dugme pomoću kojeg se otvaraju vrata i Tatum umire sploštena s garažnim vratima. Na tulum dolazi i Gale koja postavlja kameru u kuću. Kasnije Galein kamerman otkriva da kamera kasni 30 sekundi. Tada mu ubojica prereže vrat. Gale i Dewey, policajac i Tatumin brat otkrivaju auto Sydneyinog oca. Ubojica progoni Sydney. Ona se zaključa u policijsko auto, a kasnije saznaje da je Billy lažirao svoju smrt te da su on i Stuart ubojice. Oni rane Deweyja, Galea i Randyja dok su Sydneynog oca zarobili. No na kraju Sydney ubije Stuarta sa televizijom, a Billyja s pištoljem.

Uloge uredi

Zanimljivosti uredi

  • Courteney Cox i David Arquette upoznali su se na snimanju Vriska i 1999. godine vjenčali. Oni u Vrisku glume par, te na kraju Vriska 3 objavljuju Sidney kako će se vjenčati.
  • Vrisak ima najmanje žrtava ubojice, no kako ima više nastavaka u svakom nastavku ima više žrtava. Tako u Vrisku ubojica je ubio 5 ljudi, u Vrisku 2 8, u Vrisku 3 9, a u Vrisku 4 10.

Smrti uredi

Prije početka filma uredi

  • Maureen Prescott - ubijena 1995. Mučena i silovana. Ubio ju je Billy Loomis.

Ubojičine žrtve na filmu uredi

  • Steve - ubijen 1996. Proboden u trbuh i izmrcvaren dok je bio zavezan za stolicu.
  • Casey Baker - ubijena 1996. Probodena u prsa i kasnije obješena za stablo.
  • Ravnatelj Himbry - ubijen 1996. Proboden četiri puta u trbuh u svom uredu.
  • Tatum Riley - ubijena 1996. Sploštena joj glava s garažnim vratima.
  • Kenny - ubijen 1996. Ubojica mu je prerezao vrat u kombiju.

Ostale smrti uredi

  • Stuart - ubijen 1996. Sydney je bacila televizor na njegovu glavu.
  • Billy - ubijen 1996. Sydney ga je upucala u čelo.

Vanjske poveznice uredi