Za ostala značenja, vidi Scorpio Rising (razvrstavanje).

Scorpio Rising (sh. Uzdižući Skorpion [1]) je američki kratki film snimljen 1963. godine u režiji Kennetha Angera, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja američke underground kinematografije, odnosno kontrakulture 1960-ih.

Scorpio Rising
kino-poster
RežijaKenneth Anger
UlogeBruce Byron
Datum(i) premijere
10. 1963 (1963-10) (New York)
Trajanje28 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Budžet16.000 US$

Radnja prikazuje grupu bikera na čelu sa Scorpiom (čiji lik tumači Bruce Byron), odnosno kako se ponose vlastitim tijelima i motociklima, odnosno vandaliziraju napuštenu crkvu. U filmu nema nikakvog dijaloga, ali radnju prati pop muzika sa kraja 1950-ih i početka 1960-ih, kao i montažni trikovi temeljem kojih se Scorpio i njegova družina asociraju sa Hitlerom, nacistima te Isusom i njegovim apostolima, a sve uz snažan homoerotski naboj. Uz njih se asociraju i na ikonu mladenačke pobune Jamesa Deana, kao i lik Marlona Branda u bikerskom filmu The Wild One, a koji se, prema Angerovim navodima, "sretnom igrom slučajnosti" prikazivao na televiziji upravo u trenutku kada je snimao scenu u Scorpioovom stanu.

Film je premijerno prikazan u jednoj njujorškoj kino-dvorani. Široj javnosti je, međutim, postao poznat tek 1964. godine nakon što je izazvao oduševljenje među kritičarima uglednih časopisa kao što su The New Yorker, Variety i Newsweek. Relativno visoka gledanost je omogućila Angeru da bez ikakvih problema vrati uloženi budžet (gdje je polovica potrošena na autorska prava pjesama u soundtracku), te je to postao najkomercijalnije ostvarenje u Angerovoj filmografiji.

Scorpio Rising se zbog svog stila, odnosno postupka u kome se muzika, a pogotovo popularna muzika, razdvaja od slike, navodi kao jedno od najvažnijih ostvarenja za razvoj budućih muzičkih videospotova. Također je imao značajan uticaj i na buduće mainstream sineaste, među kojima se najviše ističe Martin Scorsese i njegovo rano ostvarenje Mean Streets, odnosno David Lynch i njegov film Blue Velvet.

Soundtrack uredi

  1. Ricky Nelson – "Fools Rush In (Where Angels Fear to Tread)"
  2. Little Peggy March – "Wind-Up Doll"
  3. The Angels – "My Boyfriend's Back"
  4. Bobby Vinton – "Blue Velvet"
  5. Elvis Presley – "(You're the) Devil in Disguise"
  6. Ray Charles – "Hit the Road Jack"
  7. Martha and the Vandellas – "(Love Is Like a) Heat Wave"
  8. The Crystals – "He's a Rebel"
  9. Claudine Clark – "Party Lights"
  10. Kris Jensen – "Torture"
  11. Gene McDaniels – "Point of No Return"
  12. Little Peggy March – "I Will Follow Him"
  13. Surfaris – "Wipe Out"

Izvori uredi

  1. Anger je naknadno objasnio kako se naslov odnosi na istoimeno sazvježde na nebu, odnosno horoskopski znak koji simbolizira spolne organe, ali i strojeve.

Vanjske veze uredi