Zaljev Porto

(Preusmjereno sa stranice Scandola)

Zaljev Porto nalazi se u sklopu Regionalnog parka Korzika (francuski: Parc Naturel Régional de Corse, korzikanski: Parcu di Corsica) na francuskom otoku Korzici, čine ga uvale Piana, Zaljev Girolata i Nacionalni rezervat Scandola.

Zaljev Porto: Uvale Piana, Zaljev Girolata i rezervat Scandola
Svjetska baštinaUNESCO
 Francuska


Zaljev Porto na mapi Francuske
Zaljev Porto
Zaljev Porto
Lokacija zaljeva Porto u Francuskoj
Registriran:1983. (7. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Prostire se na oko 11.800 hektara i štiti mnoge endemske i ugrožene vrste biljaka i životinja. Dvije ugrožene vrste rogatih sisara obitavaju tu, muflon (Ovis aries musimon) i endemski korzikanski crveni jelen (Cervus elaphus corsicanus). Ukupno se tu nalaze 33 endemske vrste biljaka, a litice su dom mnogim morskim pticama, kao što je Bukoč, Veliki zovoj, Sivi sokol i Srebrnasti galeb. Gotovo je nepristupačan za posjetitelje, te se može obići samo brodom iz sela Galéria.

God. 1983., zaljev Porto upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao prirodni fenomen izvanredne ljepote, posebice porfiritskih stijena poluotoka Scandola s kršovitim raslinjem, bistrih voda s mnogo manjih uvala i nepristupačnih špilja u kojima obitava veliki broj raznolikih morskih živih vrsta.

Nacionalni rezervat Scandola uredi

Nacionalni rezervat Scandola (Réserve naturelle de Scandola) ima površinu od 19.19 km² (9.19 km² kopna i 10 km² obale), a nalazi se na zapadnoj obali Korzike između Rta Muchillina i rta Nera, uključujući zaljev Girolata. Rezervat ima dva dijela, uvalu Elpa Nera i poluotok Scandola, koji se odlikuju oštrim liticama s mnogim nepristupačnim uvalama, usjecima i jamama, kao što je Tuara. Osnovan je 1975. godine, a cijela njegova obala ima visoke crvene litice visine oko 900 metara, ali i pješčane plaže.

Uvale Piana uredi

Uvale Piana (E Calanche di Piana, Calanques de Piana) su mnogi morski usjeci (calanca) općine Piana, između Ajaccioa i Calvija, u korzikanskom zaljevu Porto.

Vanjske veze uredi