Za ostala značenja, vidi Savoie (razvrstavanje).

Savoja (fr. Savoie, ital. Savoia) je povijesna pokrajina u istočnoj Francuskoj. Obuhvata otprilike teritoriju zapadnih Alpa između Ženevskog jezera na severu i Dofena na jugu.

Položaj Savoje u Evropi
Zastava Savoje

Istorijska oblast Savoja je nastala kao feudalna teritorija porodice Savoja od 11. do 14. veja. Ova istorijska tertorija je danas podeljena između Francuske, Italije i Švajcarske.

Zvanično postavljena 1003. od Rudolfa III od Burgundije, dinastija Savoja je postala najdugovečnija vladarska dinastija Evrope. Ona je vladala grofovijom Savoja do 1416. a zatim Savojskim vojvodstvom od 1416. do 1714.

Teritorija Savoje je pripojena Francuskoj 1792. za vreme Prve francuske republike, pre nego što je vraćena Kraljevstvu Pijemont-Sardinija 1815. Savoja je, zajedno sa grofovijom Nicom konačno referendumom pripojena Francuskoj, za vreme Drugog francuskog carstva, kao deo političkog sporazuma (sporazum iz Torina) između francuskog cara Napoleona III i sardinijskog kralja Vitorija Emanuela II čime je počeo proces ujedinjenja Italije. Dinastija Vitorija Emanula, dinastija Savoja, je zadržala svoje teritorije u Pijemontu i Liguriji i postala je vladarska dinastija Kraljevine Italije.