Savet za inostrane odnose

Savet za inostrane odnose (engl. Council on Foreing Relations - CFR) je nezavisna i nestranačka inostrana politička organizacija, koja je osnovana u 68. ulici u Njujorku 29. jula 1921. godine. Ova organizacija broji oko 2.000 članova koji pripadaju najelitnijim krugovima vlasti, preduzetništva, finansija, komunikacija i univerziteta u Sjedinjenim Država.

Među osnivačima su se nalazili mnogi koji su, posle Prvog svetskog rata, učestvovali u potpisivanju Versajskog ugovora: pukovnik Edvard Mendel Haus, Volter Lipman, Džon Foster Dals, Alen Dals i Kristijan Herter. Osnivanje Saveta za inostrane odnose finansijski su pomogli Džon Pijerpont Morgan, Džon D. Rokfeler, Bernard Baruh, Pol Varburg, Oto Kan i Jakob Šif. Svoje ciljeve Savet je kontinuirano izlagao kroz razne publikacije, od kojih je najpoznatiji časopis "Inostrani poslovi" (Foreign Affairs). Pored toga, često su stavovi ove organizacije izlazili u posebnim tematskim časopisima, kao što je "Studio".

Osnivači Saveta za inostrane odnose učestvovali su u donošenju Povelje Društva naroda (Volter Lipman, Alen Dals i Kristijan Herter). Savet za inostrane odnose je sa svojim članstvom bio zastupljen i prilikom osnivanja organizacije Ujedinjenih nacija 1945. godine u američkoj delegaciji bilo je 47 članova Saveta, uključujući Edvarda Stetijusa, tadašnjeg državnog sekretara, Džona Fostera Dalsa, Nelsona Rokfelera, Adlaja Stivensona i prvog predsedavajućeg Ujedinjenih nacija, Aldžera Hisa.

Vanjske veze uredi