Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Savar. Za druga značenja, v. Savar (razvrstavanje).


Savar je naselje u središnjem dijelu Dugog otoka, koje se prvi put spominje u 13. stoljeću; nadmorska visina 62 m.

Savar
Savar na karti Hrvatske
Savar
Savar
Savar na karti Hrvatske
Županija Zadarska
Općina/Grad Sali
Nadmorska visina 62 m
Geografske koordinate
 - z. š. 44.061 N
 - z. d. 15.018 E

Mjesto je poznato po špilji Strašna peć, prvoj organiziranoj izletničkoj destinaciji ne samo na Dugom otoku već i šire, koju je 1904. godine posjetio i austro-ugarski car Franjo Josip.

U slikovitoj uvali nalazi se otočić spojen kasnijim nasipom s kopnom i na njemu je sakralni objekt nulte kategorije, predromanička crkva Sv. Pelegrina (7.-9. stoljeće). Njezin prezbiterij zapravo je predromanička crkvica, brod i sakristija nadograđeni su kasnije. Barokna krstionica s glagoljskim natpisom prenesena je u župnu crkvu koja potječe iz 1670. godine. Nekada je u Savru bio i samostan pustinjaka Sv. Antuna opata s crkvom Sv. Andrije.

Zahvaljujući razvedenoj obali i bezbrojnim uvalicama, Savrani se bave ribarstvom i turizmom. Savar je poznat po nekadašnjoj eksploataciji kamena koji je poslužio za izgradnju zadarskog rimskog Foruma, palača i crkvi Rima i Venecije, te zgrade UN-a u New Yorku.


House icon.png Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Savar treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.