Ukoliko ste tražili drugu osobu, vidite članak Sava (razvrstavanje).

Sava Osvećeni (grč. Σαββα; Kajseri, 439Jerusalim, 5. decembar 532) je bio hrišćanski sveštenik, osnivač crkve u Jerusalimu, svetitelj.

Sveti Sava Osvećeni

Srednjovjekovna ikona Svetog Save Osvećenog
Uvaženi otac; Iguman
Rođen/a 439, Caesarea Mazaca, Kapadokija
Umro/la 5. decembar 532, Jeruzalem, Palaestina Prima
Glavno svetište Manastir Svetog Save, dolina Kidrona
Kalendar svetaca 5. decembar
Atributi odjeven kao monah, često sa paterisom (igumanski štap)

Biografija uredi

Rođen je 439. godine u Kapadokiji, u hrišćanskoj porodici, od oca Jovana i majke Sofije. U 17-toj godini se zamonašio.

Postoje dokumenti koji svedoče o učešću Save Osvećenog u teološkim sporovima koji su se vodili u Carigradu pre i tokom Četvrtog vaseljenskog sabora. Sava, koji je bio pozvan od strane cara Anastasija I, i na insistiranje patrijarha Jerusalimskog, pokazao se kao dosledni zaštitnik pravovjerja, što je izazvalo nezadovoljstvo cara, pristalice monofizita. Posle smrti cara Anastasija, a tokom vladavine cara Justina spor je okončan i Sava se vratio u svoj manastir.

Sava Osvećeni je autor povelje, nazvane po njemu - Povelja Svetog Save - u kojoj je regulisan redosled bogosluženja, i opisana monaških tradicija palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomije i Svetog Vasilija Velikog.

Pravoslavna crkva proslavlja ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom, a Rimokatolička crkva slavi ga 5. decembra.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi