Vidi takođe: Sava (razvrstavanje)

Sava je jedna od 22 regije Madagaskara, sa Sambavom kao glavnim gradom. Sve do 2009. Sava je spadala pod provinciju Antsirananu, a od tada je postala samostalna administrativna jedinica.

Sava
Položaj regije Save u Madagaskaru
Položaj regije Save u Madagaskaru
Položaj regije Save u Madagaskaru
Država  Madagaskar
Površina
 - Ukupna 25.518 km²[1]
Stanovništvo (2004)
 - Gustoća 31,6 st/km²
 - Ukupno 805.300[1]
Glavni grad Sambava

Ime uredi

Ime regije je akronim od inicijalnih slova četiri grada (sjedišta distrikata): Sambave, Antalahe, Vohemara i Andape. Svaki od ta četiri grada tvrdi da je svjetska prijestolnica vanilije,[2] mirodije koja se u ovoj regiji najviše uzgaja, a Madagaskar je najveći proizvođač na svijetu.

Geografija i klima uredi

Regija Sava nalazi se na sjeveroistoku Madagaskara, na sjeveru graniči s regijom Dianom, na zapadu s regijom Sofijom i na jugu s regijom Analanjirofom. Broj stanovnika procjenjen je 2004. na 805.300, a ukupna površina na 25.518 km².[1] U regiji Savi postoje još predjeli netaknute divljine kao što je Nacionalni park Marojeji.

Regija Sava ima tipičnu tropsku klimu s čestim kišama i visokim temperaturama tokom čitave godine. Najviše kiši od januara do marta, a najugodnije je u septembru i oktobru kad je klima najblaža, odnosno kada je prosječna temperatura 21 – 23 °C.

Administrativna podjela uredi

Regija Sava podjeljena je na četiri distrikta:

Ekonomija uredi

Značenje vanilije na lokalnu ekonomiju je izuzetno, tako je cesta koja povezuje glavne gradove distrikata nakon rekonstrukcije 2005. nazvana Putem vanilije. Ipak, nije sve tako bajno sa vanilijom i njenim uzgajivačima, zbog čestih padova cijena, kao i zbog šteta koje ovoj regiji nanose cikloni s Indijskog oceana. Zbog ovih razloga, mnogi seljaci koji uzgajaju vaniliju su pravi siromasi, a zbog problema idu u ilegalnu sječu šuma, osobito skupocjene ebanovine i palisandra.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Ralison, Eliane; Goossens, Frans. Madagascar: Profil des marchés pour les évaluations d’urgence de la sécurité alimentaire (francuski) (  (PDF)). Programme Alimentaire Mondial, Service de l’Evaluation des besoins d’urgence (ODAN). Pristupljeno 14. 10 . 2011. 
  2. Antalaha - Hotels à Antalaha, capitale de la vanille, Madagascar. madadecouverte. 2010. Pristupljeno 8. 10. 2011. 

Vanjske veze uredi