Limiganti

(Preusmjereno sa stranice Sarmati servi)

Limiganti (lat. Limigantes), poznati i kao Ropski Sarmati (lat. Sarmatae servi), bili su plemena spornog porekla nastanjena uz limes na Dunavu u 4. veku. Prema Karlu Paču, živeli su Banatu, a prema Nikoli Vuliću u Bačkoj. Po imenu su poznata samo dva plemena: Amikeni (Amicenses) i Pikeni (Picenses), koji su izgleda živeli u blizini rimskih gradova Akuminkuma (Slankamen) i Pinkuma (Veliko Gradište), na ušću reke Pinkusa (Pek) u Dunav.[1]

Za vreme cara Konstantina I Velikog su se odmetnuli od Arkaraganata ili Slobodnih Sarmata, od kojih su bili zavisni, i proterali ih (334). Pošto su tako poremetili ravnotežu u Podunavlju i ugrozili rimske provincije na Dunavu i Savi, primorali su Konstantinovog naslednika Konstancija II da interveniše protiv njih (358). Poraženi u borbi, bili su primorani da se sele što dalje od limesa, u barbarikum. Međutim, nedugo potom ponovo su zašli u vidokrug Rimljana, u blizini provincije Valerije (359) i izazvali carevu pažnju (359). Car im je u blizini Akvinkuma (danas Budim) priredio audijenciju, koju su oni međutim iskoristili da ga ubiju. Na to je rimska vojska uzvratila pokoljem. Posle toga im se gubi trag u izvorima.

Reference uredi

  1. Patsch 1925: str. 188–89

Literatura uredi

  • Budimir, Milan; Flašar, Miron (1991). Pregled rimske književnosti. Beograd: Naučna knjiga. 
  • Амијан Марцелин (1998). Историја. предговор, превод и коментари Милена Милин. Београд. 
  • Вулић, Н. (1928). „Ратовање цара Констанција у данашњој Бачкој”. Гласник Историског друштва у Новом Саду I/1. 
  • Вулић, Н. (1929). „Ратовање цара Констанција у данашњој Бачкој”. Гласник Историског друштва у Новом Саду II/1. 
  • Vulić, N. (1929). „Konstantius' Sarmatenkrieg im Jahre 358 und 359.”. Byzantinische Zeitschrift 30. 
  • Димитријевић, Даница (1975а). „Сармати и Римљани”. Шајкашка. I. Нови Сад. pp. 34-67. 
  • Димитријевић, Даница (1975б). „Доба великих миргација”. Шајкашка. I. Нови Сад. pp. 68-96. 
  • Mócsy, András (1968). „Limigantes”. Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft. Supp. XI. Stuttgart. 
  • Patsch, C. (1925). „Beitrage zur Volkerkunde von Südosteuropa II. Banater Sarmaten”. Anzeiger der Akademie der Wissenschaften in Wien, Philosophisch-historische Klasse 62: 181-216. 
  • Patsch, C. (1928). „Beiträge zur Völkerkunde von Südosteuropa III. Die Völkerbewegung an der unteren Donau in der Zeit von Diokletian bis Heraklius. 1 Teil., Bis zur Abwanderung der Goten und Taifalen aus Transdanuvien”. Sitzungsberichte der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften in Wien, Philosophisch-Historische Klasse 208/2: 1-68.