Sarkoidoza
lat. Sarcoidosis
Klasifikacija i spoljašnji resursi

Isečak plućnog tkiva na kojem se vidi granulom sa asteroidnim telima.
ICD-10 D86.
ICD-9 135
OMIM 181000
DiseasesDB 11797
MedlinePlus 000076
eMedicine med/2063
MeSH D012507

Sarkoidoza je sistemska bolest iz grupe specifičnih zapaljenja, koja se karakteriše stvaranjem granuloma u limfnim čvorovima, plućima, jetri, slezini, srcu, kosnoj srži, koži, očima i dr. Morfološki podseća na tuberkulozu, ali za razliku od nje u sarkomatoznim granulomima nema kazeozne nekroze i nisu prisutne bakterije.

Klinička slikaUredi

 
Rentgenski snimak grudnog koša pokazuje tipičnu nodularnost sarkodioze u osnovi pluća

Sarkoidoza se karakteriše stvaranjem granuloma, koji su izgrađeni od epiteloidnih ćelija, džinovskih ćelija Langhansovog tipa, limfocita, plazma ćelija i fibroblasta. Izuzetno retko se može naći područje fibrinoidne nekroze. U citoplazmi džinovskih ćelija se nalazi jedna od tri vrste stranih tela: birefrigirentan kristal sačinjen od soli kalcijum-oksalata, konhoidalno (Šaumenovo) telo građeno od kalcijuma i proteina i asteroidno telo ili zvezdaste inkluzije. Ovi granulomi se vremenom menjaju i bivaju zamenjeni veznim tkivom, što može da dovede do razvoja fibroze pluća, hroničnog plućnog srca i drugih negativnih posledica.

U početnom stadijumu se obično javljaju bolovi, oticanje zglobova i čvorići različite veličine na koži. Na rendgenskom snimku se vide uvećani limfni čvorovi sredogruđa (medijastinuma) i eventualno promene na plućima. Mogu se javiti i dugotrajan kašalj, povišena temperatura, iscrpljenost, bol iza grudne kosti i sl.

Dijagnoza i lečenjeUredi

Dijagnoza se postavlja na osnovu: anamneze, kliničkog pregleda, različitih laboratorijskih analiza (određivanje nivoa kalcijuma u serumu i urinu, nivoa angiotenzin-konvertujućeg enzima i imunoglobulina u serumu), kompjuterizovane tomografije grudnog koša, ispitivanja plućnih parametara, bronhoskopije, ultrazvučnog pregleda gornjeg dela trbuha i srca, elektrokardiograma i holter monitoringa, pregleda očiju, biopsije zahvaćenih struktura itd.

Terapija je uglavnom simptomatska i podrazumeva upotrebu kortikosteroida, čija doza zavisi od uzrasta i telesne težine pacijenta. Ovakvo lečenje obično traje između šest i osam meseci, a doza leka se postepeno smanjuje. Zbog potencijalno štetnog delovanja kortikosteroida, prema potrebi se prepisuju i drugi medikamenti.

Ukoliko terapija nije blagovremena i bolest ima brz tok, može doći i do smrtnog ishoda uzrokovanog ponavljanim infekcijama ili drugim komplikacijama plućne fibroze i hroničnog plućnog srca.

PrognozaUredi

Bolest može da spontanim putem ode u remisiju, ili da postane hronična, s ciklusima pogoršanja i remisije bolesti. Kod nekih osoba, može da progresuje do pulmonarne fibroze i smrti. U polovini slučajeva se spontano povuku simptomi bez lečenja ili se može izlečiti u preiodu od 12 do 36 meseci, dok većina u periodu od pet godina. U nekim slučajevima, međutim, bolest ostaje i nekoliko decenija. U dve trećine slučajeva, bolest se potpuno povuče kroz deset godina.[1] Kada je srce uključeno, prognoze su manje povoljne, no, kortikosteroidi deluju efektivno u električnom provođenju pretkomorske i ventrikularne komore srca. Takođe, prognoze su manje povoljne kod afroamerikanaca nego kod belaca.[2]

Osobe sa sarkodiozom imaju značajno povećan rizik za kancer, posebno kancer pluća i limfoma,[3] i na drugim organima.

ReferenceUredi

  1. "What Is Sarcoidosis?" (engleski). nhlbi.nih.gov. National Heart, Lung, and Blood Institute (USA). https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sarc/. Pristupljeno 6. 12. 2016. 
  2. Nader Kamangar, MD, FACP, FCCP, FCCM; Andrew F Shorr, MD, MPH; Payam Rohani, MD. "Sarcoidosis" (engleski). emedicine.medscape.com. Medscape. http://emedicine.medscape.com/article/301914-overview#showall. Pristupljeno 6. 12. 2016. 
  3. Karakantza, M; Matutes, E; MacLennan, K; N T O'Connor; Srivastava, P C. "Association between sarcoidosis and lymphoma revisited.". ncbi.nlm.nih.gov (in engleski). Pristupljeno 6. 12. 2016. 

LiteraturaUredi

  • Pavle Budakov i saradnici: Patologija za studente stomatologije, IV izdanje, Novi Sad. {{{1}}}. ISBN {{{2}}}. pp. 81.
  • Pavle Budakov i saradnici: Patologija za studente stomatologije, III izdanje, Novi Sad. {{{1}}}. ISBN {{{2}}}. pp. 103-105
  • Sarkoidoza pluća, Pristupljeno 28. 9. 2010.
  • Sarkoidoza, Pristupljeno 28. 9. 2010.
  Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).