Sara Sidle (fonetski: Sara Sajdl) je izmišljeni lik forenzičke istražiteljice koji je bio jedan od glavnih likova američke TV-serije CSI: Crime Scene Investigation, a koji tumači glumica Jorja Fox., Sidle, čija je specijalnost kemija i identificiranje različitih materijala, je dio tima kriminalista Las Vegas. Tamo je došla iz San Francisca na poziv Gila Grissoma kako bi, kao vanjski stručnjak, pomogla pri istrazi vezanoj uz policijsku korupciju; nakon smrti mlade kriminalistice Holly Gribbs (u pilot epizodi) prihvaća Grissomovu ponudu da se njegovom timu stalno priključi.

Sara Sidle
lik iz CSI: Crime Scene Investigation
Prvo pojavljivanje"Cool Change"
Zadnje pojavljivanje"Immortality"
Tumač/ica ulogeJorja Fox
PrebivališteSan Francisco
Las Vegas
Kostarika
Informacije
Zanimanjekriminalist
Rođenje
Smrt
trajanje2000-2015
sezone1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Other AppearancesImmortality

Sidle je rođena 16. septembra 1971. u San Franciscu, a djetinjstvo su joj obilježili fizičko zlostavljanje od strane oca, a koje je ubistvom prikinula šizofrenična majka. Iako je bila prisiljena odrasti u skrbničkim domovima, istakla se u školi, dobila stipendiju za Harvard, a potom posao u Mrtvozorničkom uredu San Francisca. Tamo je na stručnom predavanju i upoznala Grissoma.

Sidle se među članovima tima isticala time da je, zbog svoje prošlosti, iskazivala najviše empatije za žrtve zločina, te iskazivala sklonost za emocionalno reagiranje u neprimjerenim situacijama. Sa vremenom se počela zbližavati sa Grissomom, i sa njim započela ljubavnu vezu (koja je gledateljima objavljena u finalu šeste sezone. Godinu dana kasnije je Sidle postala žrtvom otmice te je zbog emocionalne iscrpljenosti napustila i Grissoma i Las Vegas. Nakon dvije godine se vratila, te ostala u Las Vegasu sve do same završnice. Iako su se Grissom bili u rastali, u samom finalu serije su ponovno zajedno.

Sara Sidle je uživala veliku popularnost među poklonicima serije, te je vijest da će je napustiti u osmoj sezoni (na temelju odluke same glumice) potakla kampanju sa ciljem da se izmijeni ta odluka. CBS i Jorja Fox su na kraju odlučili ostaviti otvorenog mogućnost povratka, što je ostvareno sve do samog kraja.

Izvori uredi

Literatura uredi

  • Marrinan, Corinne and Parker, Steve, Ultimate CSI: Crime Scene Investigation (2006), DK Publishing, Inc.