Saputnik (politika)

Saputnik ili suputnik (ruski: попутчик; engleski: fellow traveller) je naziv u koji u najširem smislu označava člana neke organizacije koji dijeli njene ciljeve i ideologiju i/li pomaže u njihovom ostvarivanju, a da sam nije njen član. U užem smislu se taj izraz prvenstveno odnosi na pristaše i simpatizere komunizma koji iz različitih razloga nisu članovi komunističke partije niti uz nju neposredno vezanih organizacija.

Sam izraz je nastao u SSSR-u 1920-ih. Originalno se pripisivao ruskom marksističkom piscu i sovjetskom komesaru Anatoliju Lunačarsku, ali se prvi put spominje od strane Lava Trockog u njegovoj knjizi 1923. Književnost i revolucija gdje je nastojao objasniti odnos Partije prema ruskim avangardnim književnicima lijeve orijentacije.

Stekao je veliku popularnost u SAD iza drugog svjetskog rata, pogotovo za vrijeme makartističkih progona 1950-ih, gdje se od strane desničarskih i antikomunističkih krugova koristio za mnoge istaknute intelektualce i druge javne ličnosti lijeve orijentacije. Jedna od epizoda TV-serije X-Files čija je radnja smještena u taj period nosi ime Travelers ("putnici").

Povezano uredi

Literatura uredi