Saobraćaj u Armeniji

(Preusmjereno sa stranice Saobraćaj u Jermeniji)

Jermenija je evroazijska zemlja u oblasti Kavkaza, koje ima izuzetno povoljan saobraćajno-prometni položaj. Međutim, u odnosu na susedne zemlje Jermenija je u nepovvoljnijem položaju, jer se najveći deo zemlje izrazito planinski i nalazi na znatnoj nadmorskoj visini (preko 1000 m n. v.). Značajno oograničenje za razvoj saobraćaja su i veoma loši odnosi sa dve susedne zemlje, Turskom i Azerbejdžanom.

Jermenija ima razvijen drumski, železnički, vazdušni saobraćaj. Najveći saobraćajni čvor je glavni grad, Jerevan.

Železnički saobraćaj uredi

 
Tipična stanica u ruralnom delu Jermenije

Pogledati: državno preduzeće za železnicu - Jermenska Železnica

Po podacima iz 1995. godine ukupna dužina železničke mreže u domenu javnog saobraćaja u Jermeniji je 825 km. Ovo se odnosi na pruge širokog koloseka (1520 mm), osobene za zemlje bivšeg SSSRa. Ovi podaci ne uključuju industrijske i druge pomoćne pruge. Takođe, celokupna železnička mreža nalazi se severno od Jerevana.

Gradska železnica razvijena je u Jerevanu, gde postoji i metro sistem. Jerevan i drugi veći gradovi poseduju i tramvajski prevoz.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Godine 2005. potpisan je sporazum između Gruzije, Turske i Azerbejdžana o izgradnji zajedničke železničke linije Kars (Turska) - Tbilisi - Baku standardne širine koloseka. Gradnja ove pruge izazvala je velike političke teškoće i ogorčenost Jermenije, jer se time zaobilazi njeno područje i srozava značaj postojeće pruge na ovom pravcu.

Drumski saobraćaj uredi

 
Evropski koridori u zemljama Zakavkazja

Ukupna dužina puteva u Jermeniji u 1996. godini je 15.998 km, sve sa čvrstom podlogom 19.354 km (najčešće u veoma lošem stanju). Pravih autoputeva nema, ali na prilazima velikim gradovima postoje bolje saobraćajnice sa 3 i 4 trake.

Najpoznatiji magistalni putevi idu od prestonice Jerevana ka:

Vodeni saobraćaj uredi

Jermenija je visokoplaninska zemlja sa brzim i plitkim rekama velikog pada, pa plovnih tokova nema. Manja plovila sreću se jedino po jezerima, od kojih je najpoznatije jezero Sevan.

Gasovodi i naftovodi uredi

Gasovod: 900 km (1991. g.)

Naftovod: nema

Vazdušni transport uredi

U Jermeniji postoji nekoliko aviopreduzeća, od kojih je najvažnije državno preduzeće "Armavija".

U zemlji postoji 11 zvanično upisanih aerodroma (1996. godine), od čega 5 sa čvrstom podlogom (pogledati: Aerodromi u Jermeniji). Sa IATA kodom su 2 aerodroma, oba sa komercijalnim letovima:

Međunarodni aerodrom "Zvarnoc" u Jerevanu daleko je najprometniji aerodrom u zemlji, dok je drugi aerodrom mnogo manji. Najveći promet na oba aerodroma ostvaruju radnici i iseljenici u inostranstvu.