Saobraćaj na Kipru

Kipar je evroazijska ostrvska zemlja u oblasti istočnog Sredozemlja. Ovakav položaj na sredokraći puteva između obala Evrope, Azije i Afrike daje Kipru izuzetno povoljan saobraćajno-prometni položaj. Zbog toga zemlja ima izvanredne uslove za razvoj pomorskog i vazdušnog saobraćaja, kao usputna stanica na dugim putovanjima. Sa druge strane turska okupacija severnog dela zemlje i, samim tim, podela na dva dela opterećuje razvoj saobraćaja na Kipru.

Kao u svim drugim ostrvskim državama i Kipar ima razvijene pomorske luke, poput luke Limasol na slici

Kipar ima razvijen drumski, vazdušni i vodeni saobraćaj. Najveći saobraćajni čvor je glavni grad, Nikozija.

Železnički saobraćaj uredi

Železnica na Kipru ne postoji od 1952. godine, kada je ukinuta poslednja linija.

Drumski saobraćaj uredi

grčki deo Kipra poseduje mnogo dužu i razvijenu putnu mrežu, koja uključuje i savremene autoputeve. Ukupna dužina puteva u grčkom delu Kipra u 2006. godini je 12.118 km, od čega je sa čvrstom podlogom 7.850 km. Ukupna dužina puteva u turskom delu Kipra u 1996. godini je 2.350 km, od čega je sa čvrstom podlogom 1.370 km. Zanimljiv podatak je i to da se na ostrvu vozi levom stranom, a što je nasleđe vremena vladavine Britanaca Kiprom.

U grčkom delu Kipra postoji nekoliko kraćih autoputeva. To su:

Vodeni saobraćaj uredi

 
Marina u Pafosu

Kipar ima izvanredne uslove za razvoj pomorskog saobraćaja - ostrvska zemlja na sredokraći puteva u istočnom deli Sredozemlja. Najvažnije luke u zemlji su: Limasol, Larnaka, Pafos, Famagusta. Limasol je najprometnija luka i nalzi se na jugu ostrva.

Gasovodi i naftovodi uredi

Gasovod: nema podataka

Naftovod: nema podataka

Vazdušni transport uredi

Na Kipru postoji nekoliko aviopreduzeća, od kojih je najvažnije državno preduzeće "Sajprus ervejz".

U zemlji postoji 12 zvanično upisanih aerodroma (1999. godine), svi sa čvrstom podlogom (pogledati: Aerodromi na Kipru). Sa IATA kodom je 7 aerodroma, od kojih su značajni:

Svi aerodromi na ostrvu imaju najveći promet leti i najviše zavise od turizma. Međunarodni aerodrom "Larnaka" je daleko najveći i najprometniji aerodrom, idealno položen na sredini puteva između tri najveća grada Kipra, Nikozije, Limasola i Larnake.