Sanja Doležal (Zagreb, 9. svibnja 1963.) hrvatska je pjevačica i TV voditeljica.

Sanja Doležal

{{{opis_slike}}}

Datum rođenja 9. 5. 1963. (1963-05-09) (dob: 60)
Mesto rođenja Zagreb, SR Hrvatska, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFR Jugoslavija (današnja Hrvatska)
Zanimanje pjevačica, TV voditeljica
Aktivni period 1981.-danas
Žanr pop
Izdavačka kuća Croatia Records
Vezani članci Novi fosili

Životopis uredi

Kao dijete snimala je reklame za proizvode Medolino i Frutolino, te trenirala karate. Pisala je za omladinski tjednik Polet. Postala je članica zagrebačke pop-rock grupe "Prva ljubav" 1981. godine. To je bio prvi tinejdžerski sastav na prostoru SFRJ, koji je djelovao do 1978. do 1982. godine. Kao članica grupe snimila je albume Privatno (1981.) te Kad ostanemo sami (1982.). Materijalom na ova dva albuma okrenuli su se više zrelijoj pop publici, što je na kraju rezultiralo sve manjim brojem prodanih primjeraka albuma. Prije nego što su se razišli 1982. godine snimili su Dinamovu himnu. Bila je u kratkoj ljubavnoj vezi s košarkašem Draženom Petrovićem; čak im je u njihovoj vezi posvećena jedna pjesma Novih fosila, Bilo mi je prvi put.

Pjevačica je grupe Novi fosili od 1983. do 1991. te ponovno od 2005. godine.[1] S grupom je postigla velike uspjehe, snimila visokotiražne albume i nastupala na rasprodanim koncertima. Na Euroviziji 1987. godine, Novi fosili su nastupili pjesmom Ja sam za ples i osvojili 4. mjesto (92 boda) [pobijedio je Irac Johnny Logan hit-pjesmom Hold Me Now].

Nakon odlaska iz Novih fosila snimila je tri samostalna albuma. Imala je ulogu novinarke "Zvjezdanog tracha" u glazbenoj TV emisiji "Je l'me netko tražio", za koju je otpjevala i uvodnu istoimenu pjesmu. Bila je voditeljica talk-showa "Sanja" na RTL-u od 2004. godine.

Od godine 1993. do 2012. kada je umro, bila je u braku s Nenadom Šarićem, također članom grupe "Novi fosili", s kojim je imala djecu Luku i Leu. Njen otac Mišo Doležal poznati je tekstopisac, kompozitor i aranžer. Voditeljica je segmenta Kuhanje je IN emisije IN Magazin na Novoj TV.

Diskografija uredi

Prva ljubav uredi

Novi fosili uredi

Samostalna karijera uredi

Filmografija uredi

Filmske uloge uredi

Televizijske uloge uredi

Sinkronizacija uredi

Reference uredi