Sanja Doležal

Sanja Doležal (Zagreb, 9. svibnja 1963.) - hrvatska pjevačica i tv-voditeljica

Sanja Doležal
Generalne informacije
Žanr(ovi) Pop
Aktivni period 1981.-danas
Diskografska kuća Croatia Records
Službene stranice
http://www.sanjaportal.hr/

ŽivotopisUredi

Kao dijete snimala je reklame za proizvode Medolino i Frutolino te trenirala karate. Pisala je za omladinski tjednik Polet. Postala je članica zagrebačke pop-rock grupe "Prva ljubav" 1981. godine. To je bio prvi teen sastav na prostoru bivše Jugoslavije, koji je djelovao do 1978. do 1982. godine. Kao članica grupe snimila je albume "Privatno" (1981.) te "Kad ostanemo sami" (1982.) Materijalom na ova dva albuma okrenuli su se više zrelijoj pop publici, što je na kraju rezultiralo sve manjim brojem prodanih primjeraka albuma. Prije nego što su se razišli 1982. godine snimili su Dinamovu himnu. Bila je u kratkoj ljubavnoj vezi s Draženom Petrovićem preminulim poznatim košarkašem čak im je u njihovoj vezi posvjećena jedna pjesma od Novih fosila "Bilo mi je prvi put" .

Pjevačica je grupe "Novi fosili" od 1983. do 1991. te ponovno od 2005. godine[1]. godine. S grupom je postigla velike uspjehe, snimila albume prodane u stotine tisuća primjeraka i nastupala na rasprodanim koncertima. Na Euroviziji 1987. godine, "Novi fosili" nastupili su s pjesmom "Ja sam za ples" te su osvojili 4. mjesto sa 92 boda. Pobijedio je Irac Johnny Logan s hit-pjesmom "Hold Me Now".

Nakon odlaska iz "Novih fosila" snimila je tri samostalna albuma. Imala je ulogu novinarke "Zvjezdanog tracha" u glazbenoj tv-emisiji "Je l'me netko tražio", za koju je otpjevala i uvodnu istoimenu pjesmu. Bila je voditeljica talk-showa "Sanja" na RTL-u od 2004. godine.

U braku je s Nenadom Šarićem, također članom grupe "Novi fosili", s kojim ima djecu Luku i Leu. Njen otac Mišo Doležal poznati je tekstopisac, kompozitor i aranžer.

DiskografijaUredi

Prva ljubavUredi

Novi fosiliUredi

Samostalna karijeraUredi

FilmografijaUredi

Filmske ulogeUredi

Televizijske ulogeUredi

SinkronizacijaUredi

ReferenceUredi