San Cibrao je selo u općini Cerva, na sjeveru španjolske provincije Lugu, u autonomnoj zajednici Galiciji, na obali Biskajskog zaljeva. U 2018. godini imalo je 2138 stanovnika (1079 muškarca i 1059 žena), 80 manje nego deset godina ranije.

San Cibrao, Porto de Arriba i plaža O Torno

Zemljopis uredi

San Cibrao nalazi se na poluotoku u Biskajskom zaljevu. Poluotok je nastao spajanjem otoka (Porto de Arriba)s kopnom (Porto de Abaixo ili Figueiras) nakupljanjem pijeska. Na vrhu otoka se nalazi svjetionik, a na obali zapadnog zaljeva mala luka zaštićena liticom. Ima mnogo plaža, kao što su Cubelas, O Torno (smještena na ušću rijeke Cobo u more) i A Caosa. Te dvije plaže imaju Plavu Zastavu od Europske Unije. 1.5 kilometara od O Torna nalazi se arhipelag Os Farallóns koji se sastoji od otoka Baixa, Sombriza i Pé.

 
Tjesnac između kopna i otoka

Povijest uredi

U 2006. godini su otkrivene ruševine predrimskog naselja koje je u Španjolskoj i u Portugalu poznato po imenu „castro“. U sklopu castra pronađena je sauna, nažalost castro i sauna su slabo očuvani. U 14. i 15. stoljeću selo je imalo brodogradilišta i karavele te tvornicu za soljenje riba. Ruševina te tvornice je još uvijek poostojana te se zove Castelo Marinho ili morski dvorac. Tvornica Sargadelos u općini Cervu je bila važan industrijski kompleks za ovu regiju, zbog čega je luka u 19. stoljeću San Cibraoa dobila svjetionik (Faro da Atalaia). U 1850. godini je San Cibrao dobio zgradu carine, koja je ostala funkcionalna do druge trećine 20. stoljeća. Potkraj 20. stoljeća izgrađena je tvornica aluminija Alcoa, što je zahtjevalo izgradnju trgovačke luke, koja je bila pod nadzorom lučke uprave Ferrol-San Cibrao.

Kulture i legende uredi

 
Kip Maruxaine na plaži O Torno

Najpoznatija legenda u San Cibrau je ona o Maruxaini. Maruxaina je sirena, napola žena, a napola riba, koja živi na otocima Farallóns. Prema vjerovanjima, ona svira ljusku morskog puža kao truba s ciljem upozoravanja mornara da se približava oluja ili, prema drugim vjerovanjima, s ciljem izazivanja brodoloma kod Os Farallóns. Svake druge subote u kolovozu proslavlja se praznik u čast Maruxaine, službeno poglašen turističkim interesom. Tijekom ove noći odigrava se kazališnu predstavu gdje popularni žiri razmotri o tome je li bila Maruxaina dobra ili loša ove godine.

U 1997. godini osnovano je kulturno udruženje Os Aventados.