Samuel T. Anders

Samuel T. Anders (pozivni znak: Longshot) je izmišljeni lik iz nove verzije TV-serije Battlestar Galactica koga je tumačio Michael Trucco.

Samuel T. Anders
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanje"Resistance"
Zadnje pojavljivanjeBattlestar Galactica: The Plan
Tumač/ica ulogeMichael Trucco
Informacije
AliasiLongshot
Vrstahumanoidni Sajlonac
Rodmuškarac
Titulapotporučnik (epizoda 3.19 - Current)
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Anders je humanoidni Sajlonac, pripadnik tzv. "trinaestog plemena" koje je napustilo Dvanaest Kolonija kako bi stvorilo koloniju zvanu Zemlja. Zajedno sa grupom od još nekoliko humanoidnih Sajlonaca - Saulom Tighom, Ellen Tigh, Tory Foster i Galen Tyrol - kasnije poznatih kao "Posljednjih Pet" je radio na tehnologiji uskrsnuča koje će kasnije koristiti Sajlonci. Kada je prvu Zemlju zadesila katastrofa, sa Posljednjih Pet se zaputio natrag u Kolonije gdje je zaustavio Prvi sajlonski rat, stvorivši nove verzije humanoidnih Sajlonaca. Jedan od njih, John Cavil, je bio nezadovoljan svojim izgledom, te je na prevaru "Posljednjih Pet" izbrisao sjećanje i, uvjerivši ih da su ljudska bića, natjerao da žive u Dvanaest Kolonija.

Anders je pod svojim ljudskim identitetom živio na Caprici i počeo igrati sport zvan "piramida" i stekao globalnu popularnost kao član tima "Caprica Buccaneers". Nakon sajlonskog napada i okupacije, Anders je sa preživjelim ljudima organizirao vlastitu vojsku sa kojom je vodio gerilski rat protiv Sajlonaca. Po dolasku na Capricu ga je srela Kara "Starbuck" Thrace te se zaljubila u njega, a kasnije je organizirala uspješnu evakuaciju ljudi.

Anders i Starbuck su se po dolasku na Novu Capricu vjenčali, a nakon dolaska Sajlonaca je Anders ponovno postao vođa pokreta otpora. Nakon Starbuckinog nestanka, Anders postaje pilot "Vipera", ali ga počinju mučiti vizije prije nego što, zajedno sa Tighom, Tyrolom i Foster, otkrije da je Sajlonac. Kada se Starbuck misteriozno vrati u flotu, ispočetka joj se ne usuđuje priznati da je Sajlonac, ali nakon tog otkrića, njihov se odnos poboljša.

Anders zajedno sa Starbuck sudjeluje u gušenju pobune koju su na Galactici pokrenuli Tom Zarek i Felix Gaeta, ali ga pri tome pobunjenici teško rane u glavu. Zbog toga završi u komi, ali aktivan postaje jedino kao "hibrid" poput onih na sajlonskim baznim brodovima. Anders na samom kraju Starbuck pomaže da pronađe lokacije za drugu "Zemlju", a potom zajedno sa Galacticom plovi prema Suncu gdje će ona biti uništena.

Vanjske veze uredi