Samuel Colt (Hartford, Connecticut, 19.7. 1814 - Hartford 10.1. 1862) bio je američki pronalazač i industrijalac. Poznat je po osnivanju Colt's Patent Fire-Arms Manufacturing Company (danas poznate kao Colt's Manufacturing Company), a pripisuju mu se zasluge za populariziranje revolvera.

Samuel Colt
Samuel Colt
gravura iz XIX. veka
Rodno ime Samuel Colt
Rođenje (1814-07-19)19. 7. 1814.
Smrt 10. 1. 1862. (dob: 47)
Uzrok smrti Giht
Posljednje počivalište Hartford, Connecticut, SAD
Nacionalnost Amerikanac
Zanimanje izumitelj, industrijalac, magnat
Bogatstvo $15 milijuna u vrijeme smrti (otprilike 1/966. BDP-a)
Supruga Elizabeth Hart Jarvis
Djeca Caldwell Hart Colt
Roditelji Christopher Colt (otac)
Sarah Colt (majka)
Rođaci John Caldwell Colt
Standardizacija infokutija

Biografija uredi

Samuel Colt se rodio kao jedno od sedmoro djece u porodici farmera Christophera Colta. Majka Sarah Caldwell je umrla u ranom djetinjstvu, isto kao dvije sestre. U dobi od četiri godine otac mu se ponovno oženio a farmu napustio kako bi se osnovao tekstilnu manufakturu.

Otac je malom Samuelu u djetinjstvu poklonio mali pištolj koji je fascinirao dječaka. U dobi od 11 godina ga je poslao da se nauči farmerskom životu kao seoski sluga u obližnjem Glastonburyju. Samuel se u obližnjoj školi dočepao popularne enciklopedije Compendium of Knowledge koja ga je više zanimala od biblijskih studija.

Po povratku u Hartford se zaposlio u očevoj tvornici i počeo mnoge od zamisli iz enciklopedije koristiti u praktične svrhe. Godine 1832. otac ga je poslao na pomorsko putovanje kako bi se naučio pomorstvu. Colt je došao na misionarski brod Corlo gdje je gledajući kotače stekao inspiraciju za svoj budući dizajn revolvirajućeg pištolja.

Nakon povratka Colt je proizveo prva dva modela, a dalji rad na revolverima sljedećih godina financirao javnim demonstracijama dušičnog oksida - "gasa za smijanje". Osim toga je putovao u Englesku i Francusku kako bi demonstrirao svoje modele, a 25.2. 1836. je konačno izborio patent za prvi revolver.

Potom se preselio u Paterson u državi New Jersey gdje je osnovao kompaniju New York and New Jersey Capitalists i prvu tvornicu revolvera. Tamo se proizvodio Colt Paterson. Colt nije izumio revolver, nego je samo poboljšao raniji dizajn Elishe H. Colliera, učinivši ga jednostavnijim za proizvodnju i rukovanje.

Iako je revolver ostavio dobar dojam na američke političare, kompaniju su spasile tek narudžbe uzrokovane ratom sa Seminolama na Floridi. Kada je rat završio, kompanija je propala 1843.

Colta je od siromaštva spasilo prijateljstvo sa Samuelom Morseom, pronalazačem telegrafa, kojemu je pomagao sa svojim tehnološkim inovacijama.

Godine 1847. Colt je zajedno s Eli Whitney Jr.-om ponovno osnovao kompaniju za proizvodnju oružja koja i danas postoji. Prvi veliki uspjeh je predstavljao Walker Colt, veliki i nezgrapni revolver kojeg su svejedno s oduševljenjem prihvatili Teksaški rendžeri.

Uspjeh tog modela, kao i kasnijih, je omogućio Coltu da ga poboljša. U sljedećem desetljeću nastala je prava pomama za revolverima, kako među američkim naseljenicima na Zapadu, tako i među raznim evropskim državama koje su od Colta masovno naručivale nove modele. Popularnost Coltovih revolvera je bila tako velika da je riječ "colt" postala sinonim za revolver.

5.6. 1856. Colt se oženio za Elizabeth Jarvis, s kojom je imao sina.

Doprinos Samuela Colta razvitku američke nacije - bilo kroz olakšavanje prodora na Zapad, bilo kroz omogućavanje običnim ljudima da se bez obzira na svoju fizičku snagu ili financije suprotstave nasilju, je ovjekovječen u izrezi "Abraham Lincoln je ljude učinio slobodnima, a Samuel Colt jednakima".

Povezano uredi

Vanjske veze uredi