Samoubica (drama)

Samoubica (rus. Самоубийца) je satirička drama ruskog i sovjetskog književnika Nikolaja Erdmana napisana 1928. godine, koja se smatra njegovim najpoznatijim djelom, iako u SSSR-u nije bilo objavljeno ili prikazano za vrijeme autorovog života. Radnja se odvija u jednom komunalnom stanu karakterističnom za tadašnje sovjetske gradove. Protagonist, Semjon Semjonovič Podseljnikov, je nezaposlen i nakon svađe sa suprugom najavi vlastito samoubistvo da bi, potom, na svoje veliko iznenađenje, otkrio kako oni podržavaju njegovu odluku, ali je nastoje iskoristiti za vlastite ciljeve.

Drama se originalno trebala prikazati u moskovskom Teatru Vahtangova u režiji Vsevoloda Mejerholjda. Iako je tekst dobio dobre kritike od uglednih ličnosti kao što su Anatolij Lunačarski, Maksim Gorki i Konstantin Stanislavski, protiv njega su se okrenule vodeće ličnosti tadašnje komunističke nomenklature, uključujući Staljina. Tik pred premijeru, Samoubica je skinut sa repertoara. Iako je za vrijeme Hruščovljevog otapanja bilo pokušaja da je postavi, oni nisu uspjeli. Godine 1982. je Samoubica prikazan u moskovskom Teatru satire, ali je već nakon jedne predstave skinut sa repretoara. Erdmanov tekst je objavljen tek 1987. godine u periodu Glasnosti, a godine 1990. je po njemu snimljen istoimeni igrani film.

Erdmanov je tekst prije toga bio objavljen 1969. godine u Zapadnoj Njemačkoj, a godine 1972. je po njemu u Jugoslaviji prikazana istoimena TV-drama u produkciji RTV Beograd.

Vanjske veze uredi