Samodreža (Vučitrn)

Za ostale upotrebe, v. Samodreža.


Koordinate: 42° 49′ 24" SGŠ, 21° 02′ 51" IGD
Samodreža (alb. Samadregjë) je naselje u opštini Vučitrn na Kosovu i Metohiji. Atar naselja se nalazi na teritoriji katastarske opštine Samodreža površine 1145 ha. Selo se nalazi na krajnjim južnim padinama Kopaonika, u dolini Laba.

Samodreža
Osnovni podaci
Država  Srbija
Pokrajina Kosovo i Metohija
Upravni okrug Kosovskomitrovački
Opština Vučitrn
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 42°49′24″N 21°02′51″E / 42.8233°N 21.0475°E / 42.8233; 21.0475
Nadmorska visina 690 m
Samodreža na mapi Srbije
Samodreža
Samodreža
Samodreža (Srbije)

Po predanju i srpskoj narodnoj pesmi Uroš i Mrnjavčevići, uoči Kosovske bitke 1389. godine srpska vojska, na čelu sa knezom Lazarom, pričestila se u crkvi Samodreži. Isto predanje kaže da je u toj crkvi sahranjen Miloš Obilić. Na brdu iznad crkve je bio stari grad sa dvorcem Vuka Brankovića. U tom dvorcu je uoči Kosovske bitke knez Lazar održao večeru sa svojim vojskovođama i tom prilikom je izgovorio poznatu kosovsku kletvu: „Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš'o u boj na Kosovo od ruke mu ništa ne rodilo rujno vino i 'šenica bela, ne imao roda ni poroda ni muškoga ni devojačkoga rđom kaps'o dok mu je koljena“. (po rđi se spominjao dok mu je kolena).

Glavni članak: Crkva Samodreža

Crkva u Samodreži bila je posvećena Sv. Jovanu Preteči. Početkom 20. veka, pre oslobođenja Srbije od Turaka, jedan Albanac iz sela je od kamena sa crkve napravio sebi vodenicu, dok je, po naredbi prištinskog paše, olovo sa crkve skinuto kako bi se njime pokrila džamija u susednom selu. Godine 1932. na temeljima stare crkve podignuta je nova Samodreža od belih mermernih tesanika. Iste godine je i živopisana. Međutim, albanski nacionalisti su je 1981. godine oskrnavili i oštetili njene freske.

Demografija uredi

Naselje ima albansku etničku većinu, do 1999. godine u selu je živelo oko 70 Srba. Broj stanovnika na popisima: