Salvador, Brazil

(Preusmjereno sa stranice Salvador, Bahia)

Salvador (puni naziv na portugalskom, São Salvador da Baía de Todos os Santos, u prijevodu: "Sveti Spasitelj Zaljeva Svih Svetih") je grad na sjeveroistočnoj obali Brazila i glavni je grad države Bahia. Grad je dugo nosio neslužbeni naziv Bahia i pojavljuje se sa ovim nazivom sve do sredine 20-og stoljeća. Prema proceni iz 2007. u gradu je živelo 2.892.625 stanovnika.

Salvador da Bahia

Osnovni podaci
Država  Brazil
Gradonačelnik João Henrique de Barradas Carneiro
Savezna država Baija
Stanovništvo
Stanovništvo (2007) 2.892.625 (procena)
Geografija
Koordinate 12°59′00″S 38°31′00″W / 12.983333°S 38.516667°W / -12.983333; -38.516667
Nadmorska visina 8 m
Površina 709 km²
Salvador da Bahia na mapi Brazila
Salvador da Bahia
Salvador da Bahia
Salvador da Bahia (Brazila)
Ostali podaci
Web-stranica www.salvador.ba.gov.br

Povijest uredi

 
Jutro na ulicama Bahije, oko 1900.

Iako je zaljev Svih Svetih otkriven od strane Europljana 1502. godine, grad je osnovan tek 1549. godine, a osnovali su ga portugalski doseljenici, na čelu sa Toméom de Souza, prvim guvernerom Brazila. Salvador je, zbog svog geografskog položaja, ubrzo postao glavna brazilska luka i glavni grad kolonijalnog Brazila, centar šećerne industrije i trgovine robljem. Grad je 1552. godine postao i sjedište katoličke biskupije Brazila, i još uvijek ima ovu ulogu. Katedrala, sagrađena 1572. godine, još uvijek stoji u povijesnoj jezgri Salvadora. Do 1583. godine, grad je brojao oko 1.600 stanovnika i ubrzo prerasta u veće gradove Novog Svijeta, nadmašujući sve gradove u Amerikama za vrijeme američke revolucije, 1776. godine. U svojoj burnoj prošlosti, grad je bio i u rukama Nizozemaca, 1624. godine, međutim, već sljedeće godine, dolazi opet u portugalske ruke. Za vrijeme borbe za nezavisnost, Salvador je bio centar brazilskog pokreta za nezavisnost sve do stjecanja nezavisnosti 2. srpnja 1823. godine. Iako je sljedećih 150 godina bio izvan glavnih industrijskih tokova u Brazilu, Salvador je bio i ostao kulturni i turistički centar Brazila. Devedesetih godina dvadesetog stoljeća, lokalna vlast je restaurirala povijesnu jezgru grada, koje je sada pod zaštitom UNESCO-a.

Geografija uredi

 
Elevador Lacerda, prvo dizalo u Brazilu. Dizalo povezuje dornji i donji grad Salvadora.

Salvador se nalazi na malom poluotoku koje odvaja zaljev Svih Svetih od Atlantskog oceana. Zahvaljujući zaljevu, koji formira izvrsnu prirodnu luku, Salvador je postao velika izvozna luka i srce bogatog priobalnog pojasa Bahije (Recôncavo Baiano). Reljef u gradu i oko njega,je raznolik, pa postoje i ravnice i brda pa čak i planine. Reljefno gledano najuočljivija je velika strmina koja dijeli grad na dva dijela Cidade Alta - gornji grad i Cidade Baixa - donji grad. Gornji grad se nalazi na oko 85 metara iznad donjeg grada. Također, u gornjem gradu se nalazi poznata gradska katedrala i većina administrativnih zgrada. Divovska dizala (prva u Brazilu), poznata kao Elevador Lacerda povezuju dva dijela grada još od 1873. godine. Sama obala je isto tako reljefno raznovrsna, tako da na veoma malom prostoru postoje pješčane plaže, morske litice, močvare mangrove i brojni otoci, među kojima i Itaparica, poznato izletište Salvadora.

Klima uredi

Salvador ima tipičnu tropsku klimu, sa visokim temperaturama i relativno visokom vlažnošću tokom cijele godine. Ipak, ovakve temperature su lako podnošljive zato što su temperaturna variranja mala, kao i stalni povjetarac sa oceana. Najtopliji mjesec je ožujak sa temperaturama od 24 °C do 30 °C, a najhladniji lipanj sa temperaturama od 21 °C do 26 °C. Za razliku od unutrašnjosti Bahije padaline su obilne, najobilnije u svibnju, a najsušniji mjesec je siječanj. Iako Salvador ima tropsku klimu, tropski cikloni i tornada nisu poznata u ovoj regiji.

Stanovništvo uredi

Prema proceni iz 2007. u gradu je živelo 2.892.625 stanovnika, čime je ovo treći grad u Brazilu, po broju stanovnika, iza Sao Paula i Rio de Janeira, ali ispred Belo Horizontea. Regija oko Salvadora ima oko 3.5 milijuna stanovnika. Ovo je grad sa najvećim postotkom stanovništva afričkog porijekla i drugi je grad u zapadnoj hemisferi po broju stanovništva afričkog porijekla, odmah poslije New Yorka.

Kretanje broja stanovnika
1991. 2000.
2.075.273 2.443.107

Kultura uredi

Salvador je kulturno bogat grad i poznat je kao tvrđava afro-brazilskih običaja. Afričke religije, prvenstveno Yoruba, ali i Candomblé, Umbanda i Quimbanda se i danas prakticiraju među većinom stanovništva, u veći slučajeva zajedno sa katoličanstvom. Glazbeni oblici, koje ovdje postoje, su afoxé (duhovni utjecaj), blocos afros (društveni utjecaj) i najpopularnije axé i samba. Kazalište i književnost Salvadora su također poznati i izvan granica Brazila. Lokalna kuhinja, sa puno začina, bazirana na morskoj hrani, najbliža je tipičnoj kuhinji zapadne afrike i cijenjena je u cijelom Brazilu. Capoeira, jedinstven oblik borilačke vještine, kombinira plesne pokrete sa borbom, i iznimno je popularna, naročito u dijelovima stanovništva afričkog porijekla (85% stanovništva). Čak je i lokalni dijalekt portugalskog jezika prepun afričkih riječi, i drugačije je zvučnosti od portugalskog kakav se čuje u Europi.

U gradu se nalaze mnoge, iznimno lijepe, kolonijalne građevine, pa je gradska povijesna jezgra pod zaštitom UNESCO-a. Veličanstvene stare kuće, prva medicinska škola u Brazilu i najstarija katedrala (iz 1572. godine), kao i preko 350 drugih crkava, prepune su eksterijernih i interijernih ljepota i umjetničkih djela čime je grad dobio nadimak Crni Rim.

Poznate osobe uredi

Sport uredi

 
Salvador i Zaljev Svih Svetih iz svemira, travanj 1997.

Kao i svugdje u Brazilu i ovdje je najbitnija sporedna stvar, nogomet. Dva najveća tima u Salvadoru su EC Bahia i EC Vitoria. Bahia je osvajao nacionalnu titulu dva puta:

  • 1959. godine - Kup Brazila (prije 1971. godine kup je bio ekvivalent šampionatu, pošto su se lige igrale po državama, a pobjednici liga su igrali kup)
  • 1988. godine - Šampion Brazilske lige.

Vitoria nikada nije osvojila ni jednu nacionalnu titulu, a najbolji im je plasman bio 1993. godine, kada su bili vicešampioni.

Zbog slabih igara, od 2006. godine, oba tima igraju u Trećoj Brazilskoj ligi.

Pobratimljeni gradovi uredi

Vanjske veze uredi