Salso, zvana i Imera Meridionale ili Salso Imera (sicilijanski: Salsu), za antike znana po svom grčkom imenu Ἱμέρας (latinski: Himera), najduža je rijeka Sicilije sa svijih 144 km[1], iako je po količini voda i slivu veći Simeto na istočnoj obali.

Salso
Salsu
Lokacija
Države Italija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
masiv Madonie (Provincija Palermo)
1350 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
Licata (Provincija Agrigento)
0 m
estuarij
Dužina144[1] km
PritokeGangi, Morello, Gibbesi i Mendola.
Hidrologija
Protok
  – srednji

5,1 m³/s
Sliv
  – površina

2122 km²
Ulijeva se uSredozemno more

Rijeka je svoje ime Salso, dobila zbog visokog saliniteta svojih voda, u svom donjem dijelu (južno od Provincije Enna sve do ušća). To je zato jer tu teče preko stijena i gline koje su još u miocenu nakupile velike naslage minerala.[2] Zbog tog su sve do nedavno radili brojni rudnici sumpora, kalija i halita u provincijama Enna i Caltanissetta.

Hidrografija uredi

 
Karta Sicilije sa slivom rijeke Salso

Rijeka Salso izvire pod imenom Petralia u masivu Madonie na nadmorskoj visini od 1 350 m kod lokaliteta Portella dei Bifolchi u Provinciji Palermo na sjeveru Sicilije.

Od izvora gotovo pravolinijski teče u pravcu juga, preko centralne Sicilije, nakon što prođe brda Enne i Caltanissetta teče kroz ravnicu do svog ušća u Sredozemno more, kod lučkog grada Licata.[2] u Provinciji Agrigento

Salso u svom toku prima brojne pritoke, sa lijeve strane su to Gangi, Morello, a sa desne; Gibbesi i Mendola.[2] Salso sa svojim pritokama ima sliv velik oko 2 122 km²[2], koji obuhvaća dobar dio centralne Sicilije, jer protječe kroz četiri provincije; Palermo, Enna, Caltanissetta i Agrigento.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Osservatorio avifaunistico alla foce del fiume Salso (talijanski). WWF di Licata. Pristupljeno 12. 06. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Salso (talijanski). Trecani enciclopedia Italiana. Pristupljeno 12. 06. 2013. 

Vanjske veze uredi