Salpausselkä (čita se Salpauselke) je morenski greben koji se proteže duž cijele južne Finske i dijeli je na dva dijela.

Salpausselkä
Karta Finske sa pozicijom Grebena Salpausselkä
Karta Finske sa pozicijom Grebena Salpausselkä
Karta Finske sa pozicijom Grebena Salpausselkä
Država  Finska

Geografske karakteristike uredi

Salpausselkä se proteže od grada Hanko stotinama kilometara prema istoku do ruske granice. On je vododjelnica, tako da najveći dio voda]] iz Jezerskog sistema Saimaa otječe rijekom Vuoksi na istok u Jezero Ladoga, pa tek onda Nevom u Finski zaljev, zaobilazeći greben. S druge strane vode iz Jezera Päijänne otječu na zapad Rijekom Kymijoki.

Kraj južno od grebena je glinena ravnica prošarana oranicama i šumama, a onaj na sjeveru je poznat kao Finska jezera (Järvi-Suomi) u kom leži preko 1000 jezera.[1]

Greben Salpausselkä formiran je prije 11.000 godina, kao rezultat topljenja i klizanja kontinentalnog glečera koji je trajao 250 godina.[1]

Najviša točka Grebena Salpausselkä je Tiirismaa pored Lahtija na 223 m nadmorske visine - 142 m iznad razine Jezera Vesijärvi.[1]

Greben Salpausselkä se vijekovima koristio kao sigurni put za transport zbog lakšeg terena, pa i danas obje željezničke pruge i autoput idu trasom grebena.

Pored glavnog grebena, postoje i dva manja zvana Druga i Treća Salpausselkä, koji su geološki slični, ali manji i mlađi, oni leže sjeverno od glavnog grebena.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Salpausselkä Ridge (engleski). City of Lahti. Arhivirano iz originala na datum 2012-08-24. Pristupljeno 31. 10. 2015. 

Vanjske veze uredi