Sally Struthers

Sally Struthers
glumica, aktivistica

Struthers na priredbi Filmex Tribute za Elizabeth Taylor, novembar 1981.
Biografske informacije
Rođenje Sally Anne Struthers
28. jul 1947. (1947-07-28) (dob: 74)
Portland, Oregon, SAD
Supružnik William C. Rader (1977–1983; razvod)
Djeca Samantha Struthers Rader
Profesionalne informacije
Zanimanje glumica, aktivistica
Opus
Djelatni period 1970–
Znamenite uloge

Sally Ann Struthers (Portland, Oregon 28.7. 1948. -) je američka glumica i aktivistica, najpoznatija po ulozi Glorije Stivic; kćeri Archieja i Edith Bunker u popularnom sitcomu All in the Family.

BiografijaUredi

Struthers je rođena u Portlandu, a po majci potječe od norveških doseljenika.

Glumačkoj karijeri joj je pomogao nastup u filmu Five Easy Pieces 1970. godine, ali se najviše istakla na televiziji. Prvo je bila članicom redovne glumačke postave u The Smothers Brothers Comedy Hour.

U TV-seriji All in the Family je stekla veliku popularnost, s obzirom da je njen lik Glorije - suprotstavljajući se svojim bigotnim i konzervativnim roditelja - zastupao liberalne i progresivne stavove koji su bili prilično popularni u SAD 1970-ih. Za tu je ulogu dva puta nagrađena Emmyjem (1972. i 1979.). Istu je ulogu ponovila u kratkotrajnom spin-offu Gloria (1982-1983).

Godine 1977. se udala za psihijatra dr. William Radera, s kojim je imala jedno dijete. Od njega se kasnije razvela.

Struthers je kasnije postala aktivna u humanitarnim organizacijama - Christian Children's Fund, koji pomaže siromašnoj djeci u zemljama Trećeg svijeta; i International Correspondence School koji organizira dopisno školovanje.

Mlađim generacijama je Sthruthers poznata po ulozi susjede Babette Dell u seriji Gilmore Girls, ali i po epizodi animirane serije South Park iz 1999. godine u kojoj su se njen lik i humanitarna djelatnost parodirali dajući joj oblik Jabba Hutta.

Televizijski nastupiUredi

FilmografijaUredi

TeatarUredi

Vanjski linkoviUredi