Salem's Lot (miniserija, 1979)

Salem's Lot je američka horor televizijska miniserija snimljena u režiji Tobea Hoopera originalno prikazana na programu mreže CBS u jesen 1979. godine. Predstavlja prvu ekranizaciju istoimenog romana Stephena Kinga. Protagonist, čiji lik tumači David Soul, je književnik Ben Mears koji se nakon četvrt vijeka vraća u gradić Jerusalem's Lot gdje je proveo dio djetinjstva, i gdje namjerava istražiti ukletu kuću. Radnja prikazuje niz zastrašujućih događaja nakon kojih se ispostavi da se građani pretvaraju u vampire, te kako Mears pokušava otkriti izvor zaraze.

Salem's Lot
Žanrhoror
Formatminiserija
PredložakSalem's Lot; autor:
Stephen King
ScenarioPaul Monash
RežijaTobe Hooper
NastupajuDavid Soul
James Mason
Lance Kerwin
Bonnie Bedelia
Lew Ayres
Kompozitor muzičke temeHarry Sukman
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj epizoda2
Produkcija
Izvršni producent(i)Stirling Silliphant
Producent(i)Richard Kobritz
Anna Cottle (pridruženi producent)
FotografijaJules Brenner
Trajanje184 min.
DistributerWarner Bros. Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje17. 11. 1979 (1979-11-17) – 24. 11. 1979 (1979-11-24)
Kronologija
SlijediA Return to Salem's Lot (1987)

Salem's Lot je originalno bio zamišljen kao cjelovečernji kino-film, ali su producenti tokom pisanja scenarija zaključili da bi predložak tako bogat sadržajem mogao biti adekvatno ekraniziran jedino u obliku višedijelne televizijske miniserije. Za režisera je odabran Tobe Hoooper, koji je među fanovima horor-žanra stekao ugled kultnim filmom Teksaški masakr motornom pilom. Hooper je svoj stil velikim dijelom temeljio na klasicima kao što su Hitchcokov Psycho i Murnauov Nosferatu, po čijem je glavnom negativcu grofu Orloku kreiran glavni negativac Kurt Barlow (koga tumači Reggie Nalder. Miniserija je postigla veliku gledanost, te dobila nominacije za niz prestižnih televizijskih nagrada. Nastojeći eksploatirati uspjeh, producenti su izmontirali skraćenu verziju za prikazivanje u dvoranama, koja je sadržavala nekoliko scena eksplicitnog nasilja koje inače ne bi prošlo televizijsku cenzuru. Sam Stephen King je izjavio da nju preferira u odnosu na televizijsku.

Godine 1987. je Salem's Lot dobio nastavak u obliku kino-filma A Return to Salem's Lot, a 2004. je snimljen remake u obliku istoimene miniserije.


Uloge uredi

Vanjske veze uredi