Safety Last!

Plakat filma
Režija Fred C. Newmeyer
Sam Taylor
Producent Hal Roach
Scenario Hal Roach
Sam Taylor
Tim Whelan
Uloge Harold Lloyd
Mildred Davis
Bill Strother
Fotografija Walter Lundin
Montaža Thomas J. Crizer
Distribucija Pathé Exchange
Datum(i) premijere 1. travnja 1923.
Trajanje 73 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Safety Last! na Internet Movie Database

Safety Last! američka je nijema komedija iz 1923. koju su režirali Fred C. Newmeyer i Sam Taylor. Glavnu ulogu tumači Harold Lloyd kao mladić iz ruralnog područja koji se teško snalazi u skupom velegradu, pa odluči silom prilika prihvatiti ponudu popeti se na vrh zgrade radi promidžbe jedne robne kuće. Reputacija filma je porasla te se danas smatra jednim od klasika kinematografije, dok je prizor u kojem Lloyd visi na kazaljci za sat najprepoznatljiviji u karijeri komičara.[1][2]

Danas se nalazi na popisu 250 najboljih filmova na siteu Internet Movie Databaseu, a Američki filmski institut stavio ga je na 97. mjesto na listi 100 godina AFI-ja... 100 uzbuđenja.[3]

RadnjaUredi

Jedan mladić napušta svoj maleni gradić kako bi se pokušao probiti u jednom velegradu. Tamo jedva spaja kraj sa krajem, stalno izbjegava stanodavca kako bi time i izbjegao platiti stanarinu te radi kao obični prodavač u jednoj robnoj kući. Međutim, kako ne bi razočarao svoju djevojku, stalno joj piše pisma sa preuveličanim pričama o svojem nevjerojatnom uspjehu i karijeri menadžera, kao i poklone koje ne može doista priuštiti. Devojka na kraju postane znatiželjna pa i sama napušta gradić kako bi ga posjetila i vidjela u kakvom je sjajnom stanju.

Mladić, prestrašen njenim dolaskom, smišlja razne smisalice kako bi ona pomislila da je on na visokoj poziciji u robnoj kući. Očajan, on prečuje stvarnog upravitelja kako bi dao 1.000 $ svakome tko uspije privuči masu ljudi u njihovu zgradu. Mladić se sjeti svojeg prijatelja koji zna penjati se po zgradama, pa ga odluči upotrijebiti kao atrakciju te podijeliti nagradu s njim. Međutim, zbog nesporazuma jedan policajac proganja tog prijatelja, te stoga mladić mora osobno krenuti penjati se po zidinama zgrade, ispred znatiželjne gomile. Nailazi na hrpu prepreka, kao što su gladni golubovi, te se uhvati na kazaljku za sat kako ne bi spao. Na kraju se uspije popeti na krov zgrade te poljubi djevojku.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Tim Dirks. „Safety Last (1923)”. Filmsite. http://www.filmsite.org/safe.html. Pristupljeno 4. svibnja 2013. 
  2. Felicia Feaster. „Safety Last (1923)”. Turner Classic Movies. http://www.tcm.com/this-month/article/23994%7C0/Safety-Last-.html. Pristupljeno 4. svibnja 2013. 
  3. „AFI's 100 Years...100 Thrills”. Američki filmski institut. 2001. http://www.afi.com/100years/thrills.aspx. Pristupljeno 4. svibnja 2013. 

Vanjske povezniceUredi