Saborna crkva u Zaječaru

Saborna crkva roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru je glavni i najveći pravoslavni hram u Zaječaru, smešten uz sedište vladičanski dvor Timočke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Saborna crkva u Zaječaru je središnja crkva eparhije.

Saborna crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Zaječaru

Istorijat uredi

Do 1830. godine u Zaječaru nije postojao nikakav pravoslavni hram, da bi iste godine, uz dozvolu turskog starešine Ferad-age, bila podignuta crkvica, najnužnije opremljena za službu Božiju. Obilazeći Zaječar u leto 1833. godine, knez Miloš je zapazio da je u ovom kraju verski život "zapušten", te je, ceneći značaj i ulogu Crkve u ovim krajevima, odlučio da se osnuje nova, timočka eparhija i da se u Zaječaru podigne nova prestona crkva.

Gradnja crkve Roždestva Presvete Bogorodice počela je u proleće 1834. godine, uz svesrdnu podršku kneza Miloša, koji je telima vlasti naredio da obezbede sve uslove za hitnu gradnju crkve (ljude, materijal i ostalo). Oktobra 1834. godine gradnja je bila završena, a njeno osvećenje obavljeno 23. decembra 1834. godine. U potonjim vremenima crkva je više puta opravljana i dograđivana.

Odvojeno od crkve, odmah pored nje, izgrađen je visok zvonik. Na njemu je pet zvona, izlivenih u Kragujevcu 1899. godine Četiri zvona su poklon grada Zaječara, a jedno zaječarskog trgovca Jote Pašića.

Izvor uredi

Spoljašnje veze uredi