Sava Osvećeni

(Preusmjereno sa stranice Saba Posvećeni)
Disambig.svg Ukoliko ste tražili drugu osobu, v. Sveti Sava (razvrstavanje).

Sava Osvećeni (grč. Σαββα; Kajseri, 439Jerusalim, 5. decembar 532) je bio hrišćanski sveštenik, osnivač crkve u Jerusalimu, svetitelj.

Sveti Sava Osvećeni
SabbastheSanctified.jpg

Srednjovjekovna ikona Svetog Save Osvećenog
Uvaženi otac; Iguman
Rođen/a 439, Caesarea Mazaca, Kapadokija
Umro/la 5. decembar 532, Jeruzalem, Palaestina Prima
Glavno svetište Manastir Svetog Save, dolina Kidrona
Kalendar svetaca 5. decembar
Atributi odjeven kao monah, često sa paterisom (igumanski štap)

BiografijaUredi

Rođen je 439. godine u Kapadokiji, u hrišćanskoj porodici, od oca Jovana i majke Sofije. U 17-toj godini se zamonašio.

Postoje dokumenti koji svedoče o učešću Save Osvećenog u teološkim sporovima koji su se vodili u Carigradu pre i tokom Četvrtog vaseljenskog sabora. Sava, koji je bio pozvan od strane cara Anastasija I, i na insistiranje patrijarha Jerusalimskog, pokazao se kao dosledni zaštitnik pravovjerja, što je izazvalo nezadovoljstvo cara, pristalice monofizita. Posle smrti cara Anastasija, a tokom vladavine cara Justina spor je okončan i Sava se vratio u svoj manastir.

Sava Osvećeni je autor povelje, nazvane po njemu - Povelja Svetog Save - u kojoj je regulisan redosled bogosluženja, i opisana monaških tradicija palestinskih manastira 5. veka. Pisana je pod uticajem manastirskih povelja Svetog Pahomije i Svetog Vasilija Velikog.

Pravoslavna crkva proslavlja ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom, a Rimokatolička crkva slavi ga 5. decembra.

Vidi jošUredi

Spoljašnje vezeUredi