SS odjel uprave i privrede

SS-Wirtschafts und Verwaltungshauptamt (SS odjel uprave i privrede) je osnovan u martu 1942. od SS-Obergruppenführera Oswald Pohla. Ovaj odjel uprave je bio zadužen za koordinaciju privrednih i upravnih procesa u sklopu SS.

Reichsführer-SS Heinrich Himmler inspects building works that had been undertaken by forced-labor prisoners in 1940.
US troops, while liberating Buchenwald concentration camp in 1945, found thousands of wedding rings that had been taken from victims during The Holocaust.

Funkcija odjela uredi

SS-WVHA je bio zadužen za sve privredne pogone i fabrike pod vodstvom SS. U tom sastavu su se nalazili i radni logori kao mašinerija za iskorištavanje radne snage ratnih zarobljenika i zatvorenih Židova.

Centrala SS-WVHA se nalazila u Berlinu u ulici Unter den Eichen 126-135. Kao jedan od najvažnijih instrumenata Konačnog rješenja, centrala je za svoje potrebe imala poseban bunker u Fichtenbergu udaljen samo 500 m. gdje se pri zračnim napadima sklonjala uprava i dokumenti.

Ovaj odjel se sastojao od sljedećih radnih grupa:

  • Amt A: Uprava vojnog odjela“ SS-Brigadeführer Fanslau
  • Amt B: Vojna privreda“ SS-Gruppenführer Lörner
  • Amt C: Građevinska grupa“ SS-Gruppenführer Kammler
  • Amt D: Inspekcija Koncentracionih logora“ SS-Gruppenführer Glücks
  • Amt W: Privredna grupa“ pod direktnim vodstvom Pohla.

Samo u Njemačkoj, pod upravom ovog odjela se nalazilo preko 500 firmi uglavnom otkupljenih ili otetih židovskim porodicama (arizacija). Pri širenju teritorije na istok putem osvajanja, ovaj SS-odjel preuzima skoro sve zarobljene pogone i firme, a kao radnu snagu zarobljenike i Židove iz, u blizini napravljenih koncentracionih logora. Samim tim SS pojačava njemačku ratnu produkciju te iznajmljivanjem pogona i radne snage zatvorenika puni svoje i kase države.