SS odjel uprave i privrede

SS-Wirtschafts und Verwaltungshauptamt (SS odjel uprave i privrede) je osnovan u martu 1942. od SS-Obergruppenführera Oswald Pohla. Ovaj odjel uprave je bio zadužen za koordinaciju privrednih i upravnih procesa u sklopu SS.

Reichsführer-SS Heinrich Himmler inspects building works that had been undertaken by forced-labor prisoners in 1940.
US troops, while liberating Buchenwald concentration camp in 1945, found thousands of wedding rings that had been taken from victims during The Holocaust.

Funkcija odjelaUredi

SS-WVHA je bio zadužen za sve privredne pogone i fabrike pod vodstvom SS. U tom sastavu su se nalazili i radni logori kao mašinerija za iskorištavanje radne snage ratnih zarobljenika i zatvorenih Židova.

Centrala SS-WVHA se nalazila u Berlinu u ulici Unter den Eichen 126-135. Kao jedan od najvažnijih instrumenata Konačnog rješenja, centrala je za svoje potrebe imala poseban bunker u Fichtenbergu udaljen samo 500 m. gdje se pri zračnim napadima sklonjala uprava i dokumenti.

Ovaj odjel se sastojao od sljedećih radnih grupa:

  • Amt A: Uprava vojnog odjela“ SS-Brigadeführer Fanslau
  • Amt B: Vojna privreda“ SS-Gruppenführer Lörner
  • Amt C: Građevinska grupa“ SS-Gruppenführer Kammler
  • Amt D: Inspekcija Koncentracionih logora“ SS-Gruppenführer Glücks
  • Amt W: Privredna grupa“ pod direktnim vodstvom Pohla.

Samo u Njemačkoj, pod upravom ovog odjela se nalazilo preko 500 firmi uglavnom otkupljenih ili otetih židovskim porodicama (arizacija). Pri širenju teritorije na istok putem osvajanja, ovaj SS-odjel preuzima skoro sve zarobljene pogone i firme, a kao radnu snagu zarobljenike i Židove iz, u blizini napravljenih koncentracionih logora. Samim tim SS pojačava njemačku ratnu produkciju te iznajmljivanjem pogona i radne snage zatvorenika puni svoje i kase države.