Detektiv Ryan Wolfe je izmišljeni lik policijskog detektiva i forenzičara u američkoj TV-seriji CSI: Miami, koga je tumačio Jonathan Togo.

Ryan Wolfe
lik iz CSI: Miami
Prvo pojavljivanje3x03, "Under the Influence"
Zadnje pojavljivanje10x19, "Habeas Corpse"
Tumač/ica ulogeJonathan Togo
Informacije
Rođenje3. 7. 1981. (1981-07-03) (dob: 43)
Smrt

Fiktivna biografija

uredi

Ryan Wolfe se rodio 3. jula 1981. godine. Kao mladić je studirao kemiju na Boston Collegeu, a potom nastojao magistrirati genetiku, pri čemu je prihvatio posao u Policiji Miami-Dadea kako bi platio troškove studija. Tamo se istakao svojom sposobnošću, te je na policijskoj akademiji diplomirao prvi u klasi.

Wolfe je služio u uniformiranoj policijskoj patroli te kao takav prilikom jedne istrage pomagao forenzičkom timu. Horatio Caine, kome je nedugo prije toga bio ubijen član tima Tim Speedle, bio je duboko impresioniran Wolfeovim sposobnostima i preciznošću, koju je sam Wolfe kasnije objasnio time da boluje od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Wolfe je nakon završetka istrage angažiran kao član tima.

Wolfe ispočetka radi najteže i najnezahvalnije poslove u timu, a zbog sklonosti da sve obavlja "po pravilu službe" se sukobljava sa Calleigh Duquesne, a i sa Ericom Delkom, koji ga smatra "uljezom". Wolfe će se, međutim, sa njima sa vremenom zbližiti, a sa kolegicom Natalijom Booom Vistom čak i nakratko izlaziti prije nego što odluče svoj odnos održati profesionalnim.

Wolfe će tokom svog posla biti otet i mučen od strane pripadnika ruske mafije, te teško ozlijeđen pištoljem za čavle, zbog čega će mu neko vrijeme biti oštećen vid. Tokom jedne istrage će se Wolfe suočiti sa dugo potiskivanom ovisnosti o kocki, kojoj podliježe i zbog toga bude kompromitiran i izbačen sa posla. Wolfe nakon toga pronalazi novi posao kao stručni komentator u crnoj kronici lokalne TV-stanice i brzo postaje svojevrsni celebrity, prije nego što mu se televizijski svijet ogadi te prihvaća ponudu Horatia Cainea da se vrati u policiju. Tamo provodi neko vrijeme u drugim jedinicama prije nego što će se vratiti forenzičkom timu. Kada se timu priključi Walter Simmons, Wolfe mu postaje najbolji prijatelj.

Izvori

uredi

Vanjske veze

uredi