Ryan's Daughter

Ryan's Daughter (sh. Ryanova kći) je britanski igrani film snimljen 1970. godine u režiji Davida Leana. Po žanru je romantična kostimirana drama, a radnja se događa u jednom irskom selu u posljednjim godinama Prvog svjetskog rata kada lokalno irsko stanovništvo nakon sloma Uskršnjeg ustanka iskazuje duboko neprijateljstvo prema britanskim vlastima i podržava irske revolucionare. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Sarah Miles, je kćer lokalnog vlasnika puba koja se uda za lokalnog učitelja (čiji lik tumači Robert Mitchum), ali nakon toga započinje ljubavnu vezu sa britanskim oficirom (čiji lik tumači Christopher Jones).

Ryan's Daughter
britanski poster
RežijaDavid Lean
ProducentAnthony Havelock-Allan
ScenarioRobert Bolt
Uloge
MuzikaMaurice Jarre
FotografijaFreddie Young
MontažaNorman Savage
StudioFaraway Productions
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
9. 11. 1970 (1970-11-09) (New York)
Trajanje
  • 195 min.[1]
  • 206 min.
    (DVD izdanje)
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo[2]
Jezikengleski
Budžet13,3 mil. $[3][4]
Bruto prihod
  • 30,8 mil. $ (domaće tržište)[5]
  • 14,6 mil. $ (kino-distribucija)

Scenario za film je od strane njegovog autora Bena Bolta originalno zamišljen kao adaptacija Flaubertovog romana Madamme Bovary, ali je Lean, potaknut izuzetnim uspjesim njegovih ranijih filmova kao što su Most na rijeci Kwai, Lawrence od Arabije i Doctor Zhivago odlučio da radnju smjesti u Irsku pred Anglo-irski rat, kako bi film povezao s aktualnom temom tada eskalirajućeg sjevernoirskog sukoba. Film je od početka trebao imati epski karakter, i to usprkos relativne ograničenosti mjesta i vremena radnje; Lean je to nastojao kompenzirati kako izuzetnom dužinom filma, tako i spektakularnim scenama valova kako se razbijaju o obalu, a radi čega je film bio sniman na lokacijama u Južnoj Africi, a zbog čega su izuzetno narasli troškovi produkcije. Samo snimanje su obilježili strahoviti sukobi između Leana i njegovih glumaca, kao i među samim glumcima, među kojima se najviše istakao Jones, koji je odbio snimati ljubavne scene sa Miles, te su ga zbog toga na kraju morali drogirati.

Iako je imao solidne rezultate na kino-blagajnama, Ryan's Daughter je dočekan izuzetno nepovoljno od strane filmskih kritičara, a što se često tumači da je Ryan's Daughter, usprkos određenih kompromisa kao što je scena sa golom Sarah Mikles, smatran "staromodnim" i konvencionalnim filmom kojeg je bilo teško pomiriti sa modernim sentimentom karakterističnim za Novi Hollywood. U tome se posebno isticala uticajna njujorška kritičarka Pauline Kael. Leanu su te kritike izuzetno teško pale te je praktički prekinuo karijeru i sljedeći cjelovečernji film snimio tek 1984. godine.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „RYAN'S DAUGHTER”. British Board of Film Classification.  pristup 25. VIII 2017
  2. „Ryan's Daughter (1970)”. BFI. Pristupljeno 3. X 2017. 
  3. Hall, S. and Neale, S. Epics, spectacles, and blockbusters: a Hollywood history (p. 181). Wayne State University Press, Detroit, Michigan; 2010; ISBN 978-0-8143-3008-1. pristup 25. III 2011.
  4. MGM Posts Profit of , Milion, Best Gain in 25 Years: MGM PROFIT Delugach, Al. Los Angeles Times (1923–Current File) [Los Angeles, Calif] 3 November 1971: e11.
  5. „Ryan's Daughter, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno 9. I 2012. 

Vanjske veze uredi