Rusko-vizantijski rat (941)

Rusko-bizantski rat 941. godine se odigrao za vrijeme vladavine kijevskog kneza Igora i predstavljao je pokušaj kijevskih Rusa da zauzmu i opljačkaju Carigrad, tadašnju prijestolnicu Bizantskog Carstva. Hazarska korespondencija sugerira kako su podstrek za taj pohod dali Hazari, nastojeći se osvetiti bizantskom caru Romanu I Lakapinu (Lekapenos) zbog progona bizantskih Jevreja, sa kojima su dijelili vjeru. U svakom slučaju, Rusi su odabrali dobar trenutak za napad, s obzirom da je glavnina bizantske vojske i mornarice bila zauzeta ratovanjem s Arapima u Egejskom moru i Maloj Aziji. U maju 941. su se Rusi, zajedno sa Pečenjezima, iskrcali na sjevernoj obali Male Azije i počeli pustošiti Bitiniju. Lakapin je, međutim, uspio obraniti Carigrad samo sa 15 brodova, koji su bili opremljeni grčkom vatrom. Ruska flota se nakon toga napustila Carigrad i išla prema zapadu, gdje je pljačkala obale Trakije. Na povratku ju je, međutim, u septembru presrela i uništila flota na čelu sa Vardom Fokom Starijim i Jovanom Kurkuasom. Knez Igor je bio među malobrojnim preživjelima koji je uspio pobjeći na sjever.

Ruska opsada Carigarada
Segment Rusko-bizantski ratovi
Greekfire-madridskylitzes1.jpg
Bizantinci koriste grčku vatru, ilustracija u rukopisu Madridski Skilica.
Datum 941
Lokacija Carigrad
Ishod bizantska pobjeda
Sukobljene strane
Bizantsko Carstvo Rusi
Komandanti i vođe
Teofan
Bardas Foka
Jovan Kurkuas
Igor I od Kijeva
Snage
15 brodova (na početku) 1000 brodova, cca. 40.000 ljudi[1]

Usprkos katastrofalnog neuspjeha, Rusi su 944. pokrenuli još jedan pohod na Carigrad. On je, međutim, zaustavljen tako što je bizantski car napadačima isplatio danak.

LiteraturaUrediIzvoriUredi

  1. Izvori daju različite podatke o ruskoj floti. Brojka od 10.000 brodova se spominje u Povesti minulih leta i grčkim izvorima, od kojih neki spominju 15.000 brodova. Liudprand Kremonski navodi tek 1000 brodova; Liudprandovi navodi se temelje na pričanju vlastitog poočima koji je lično posvjedočio napadu kao izaslanik u Carigradu. Suvremeni potonju brojku smatraju vjerojatnijom. Runciman (1988), p. 111

Eksterni linkoviUredi