Runolist Leontopodium nivale subsp. alpinum Basionym Leontopodium alpinum) je jedan od najpoznatijih europskih planinskih biljaka. Budući da je vrlo rijetka zaštićena je u cijeloj Europi. Runolist je biljka trajnica koja se razmnožava sjemenom, ali se obnavlja i iz korijena. Raste u busenima vrlo često na nepristupačnim planinskim liticama.

Runolist
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Tribus: Gnaphalieae[1]
Rod: Leontopodium
Vrsta: L. alpinum
Dvojni naziv
Leontopodium alpinum
Cass., 1822

Rasprostranjena je na gorskim predjelima, uglavnom Alpama. U Hrvatskoj ova vrsta raste u opsegu endemičnih biljnih zajednica iz sveze Micromerion Croaticae, te uglavnom obrašćuje pukotine i litice vapnenačkih stijena predplaninskog i planinskog pojasa Dinarskog gorja, i to uglavnom na sjevernim stranama, ali se mjestimično javlja i na kamenjarskim travnjacima na području Zavižana na Velebitu.

Simbolika uredi

Runolist je službeni cvijet u Švicarskoj, u Bugarskoj je znak za turističku zajednicu. A nalazi se i na europskom centu. U Austo-Ugarskoj vojsci ustanovljenoj 1907. godine runolist odnosno njem. Edelweiss je bio simbol planinskih postrojbi. Kasnije je korišten i u drugom svj. ratu. Danas se kao znakovlje koristi u njemačkim, austrijskim i poljskim planinskim jedinicama.

Izvori uredi

  1. Randall J. Bayer, Christopher F. Puttock, and Scot A. Kelchner (2000). „Phylogeny of South African Gnaphalieae (Asteraceae) based on two noncoding chloroplast sequences”. American Journal of Botany 87: 259–272. DOI:10.2307/2656914. PMID 10675314. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-27. Pristupljeno 2010-08-17. 

Vanjski linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Leontopodium alpinum