Rukometni klub hrvatske mladeži Dubrovnik

RKHM Dubrovnik je rukometni klub iz Dubrovnika osnovan 4. listopada 1974. godine. Kroz povijest se natjecao u 2. saveznoj rukometnoj ligi bivše države i 1. B hrvatskoj rukometnioj ligi. Danas je stabilan član 2. hrvatske rukometne lige-jug. Predsjednik kluba je Ivan Granić. Dopresjednici su Velimir Soldo i Ivo Dragić. Klupsko sjedište je na adresi Liechtensteinov put 10 u Dubrovniku.

Povijest kluba uredi

Počeci uredi

U Dubrovniku se ljeta 1974. godine održala “Dalmatijada”, a Dubrovnik nije sudjelovao u rukometu. Neposredan i konkretan povod, dakle, bilo je natjecanje dalmatinskih gradova. Tako je 8. listopada 1974. godine i službeno osnovan Omladinski rukometni klub “Dubrovnik” na čelu s Nikolom Sambrailom predsjednikom, Dubravkom Cotom dopredsjednikom, Ninom Salviom tajnikom i Arifom Čustovićem trenerom. Prvu službenu, dakako i neslužbenu, jer je prva utakmica u povijesti rukometa u Gradu, klub je odigrao 15. listopada 1974. godine protiv momčadi RK “Hvar” na igralištu na Ilininoj Glavici. Stranica, koja će jednom biti zapisana “zlatnim” slovima, u povijesti Kluba je 1976. godina – prekretnica i okosnica daljnjeg razvoja. Naime, u ljeto te godine za trenera se angažira prof. Luka Veraja, poznati metkovski rukometni stručnjak. Uprava shvaća da se odnosi mijenjaju te dolazi do angažiranijeg rada i stvaranja boljih uvjeta a značajni savjeti u pogledu organiziranosti i potpora dolaze od tajnika Saveza za fizički kulturu Ivice Brekala. Bio je to novi početak, na drukčijim i čvršćim osnovama.

Najbolje godine uredi

I tako, za samo dvije godine dogodilo se je ono čemu se ni najveći entuzijasti u Klubu i izvan njega nisu nadali - ostvaruju plasman u II saveznu ligu – Zapad. Igrajući brzo i atraktivno nizali su pobjede, te su u dvije godine preskočili dva ranga natjecanja što je pravi raritet u športu. Dakako tom uspjehu doprinio je i Pero Veraja, koji je već kao arfimiran igrač došao iz RK “Mehanike” iz Metkovića. U drugoj ligi osvojeno je dobro sedmo mjesto jer se je trebalo boriti s momčadima kao što su “Sloga” iz Doboja, “Viteks” iz Visokog, “Mehanika” iz Metkovića, “Sloboda” iz Tuzle “Čelik” iz Zenice i dr. Zbog reorganizacije ni to sedmo mjesto nije bilo dostatno za opstanak u ovom rangu. Inače do tada se je rukomet igrao na igralištu OŠ Lapad a od 1979. na novoizgrađenom rukometnom stadionu na Pločama. Bio je to prvi poslijeratni športski objekt izgrađen u Dubrovniku pa je organiziran turnir na kojem su sudjelovale tada najeminentnije momčadi bivše države “Medveščak” iz Zagreba, “Partizan” iz Bjelovara i “Željezničar” iz Sarajeva.

Jedna od uspješnijih godina kluba može se spomenuti i 1980/1981 kad se je osvojilo prvo mjesto i kvalifikacije za popunu II savezne lige Sjever. Međutim tadašnja generacija rukometaša predvođena Borisom Jarkom, najuspiješnijim rukometašem koji je ponikao u Dubrovniku, nije uspijela. Prelaskom treniranja i igranja u športsku dvoranu uvjeti se znatno poboljšavaju što rezultira prvim mjestom u prvenstvu 1982/1983 i trećim kvalifikacijama kluba, ovaj put za popunu međurepubličke lige. Momčad u sastavu: Kiko Prnjat, Senad Brković, Petar Babić, Sabit Brković, Željko Barčot, Mišo Stanić, Milan Tasovac, Emir Hadžiahmetović, Ante Jažo, Zdenko Hiltner, Davor Buconić, Mato Konsuo, Ivo Dragić i Miljko Pantović uistinu je bila veličanstvena. Uspjeli su a pamtit će se velike igre Miša Stanića i Davora Buconića.

Samostalna Hrvatska uredi

Domovinski rat nije prekinuo djelovanje kluba. Igrači su između vojnih obveza nastavili trenirati i natjecati se po Dalmaciji. Na žalost ratni vihor odnio je život ponajboljeg igrača, kapetana, Bruna Glanza. Novi zanos i inicijativu donio je 1992. godine predsjednik Ivo Lobaš. Konsolidirao je klub i ozbiljnije se je počelo raditi. Već u natjecateljskog 1992/1993 godini uspjelo se je iz regionalne lige plasirati u 1. B hrvatsku rukometnu ligu u kojoj su se Đivo Božinović, Danijel Vukelić, Miro i Nikica Krmeka s iskusnim Željkom Barčotom, Ivom Dragićem, Svenom Krilom i Zdenkom Hiltnerom, uspješno natjecali sve do 2000. U tom razdoblju na kratko bio je angažiran i poznati rukometni trener Ivo Munitić-Dundo, a značajniji rezultat je ispadanje u četvrt finalu hrvatskog kupa od Medveščaka.

Uspijesi uredi

  • četvrtfinalist hrvatskog kupa

Vanjske veze uredi

  • trenutačno ne postoji stranica kluba