Rudolph William Louis Giuliani III ( 28. svibnja 1944.), američki republikanski političar, bivši gradonačelnik New Yorka i poslovni čovjek.

Rudy Giuliani
Rudy Giuliani

Rudolf Đulijani 2006.


Na dužnosti
1. januar 1994 – 31. decembar 2001
Prethodnik David Dinkins
Nasljednik Michael Bloomberg

Na dužnosti
1983 – 1989
Prethodnik John S. Martin, Jr.
Nasljednik Benito Romano (v.d.)

Na dužnosti
1981 – 1983
Prethodnik John H. Sheffield
Nasljednik Delwen Lowell Jensen

Rođen/a 28. 5. 1944. (1944-05-28) (dob: 79)
Brooklyn
Ime po rođenju Rudolph William Louis Giuliani
Politička stranka Republikanska
Suprug/a Regina Peruggi (vj. 1968, razv. 1982, pon. 1983)
Donna Hanover (vj. 1984, razv. 2002)
Judith Nathan (vj. 2003)
Djeca Andrew (r. 1986)
Caroline (r. 1989)
Alma mater Manhattan College (B.A.)
New York University School of Law (J.D.)
Zanimanje advokat
Profesija pravnik
političar
poduzetnik
Religija rimokatolik
Potpis Rudy Giuliani's signature

Životopis uredi

Rudy Giuliani rođen je u Brooklynu u imigrantskoj talijanskoj radničkoj obitelji. Rudyjev otac Harold imao je određenih veza sa organiziranim kriminalom i mafijom pa je zbog kaznenog djela napada i razbojništva osuđen na kaznu zatvora koju je odslužio u čuvenom zatvoru Sing Sing. Sa sedam godina Rudy se sa obitelji seli u Long Island. Tamo završava katoličku osnovnu i srednju školu, te upisuje New York University School of Law na Manhattanu na kojem sveučilištu završava pravo te postaje doctor iuris 1968. godine.

Nakon diplome Giuliani počinje profesionalnu karijeru na sudu da bi 1970. prešao na rad u državno odvjetništvo gdje počinje njegova vrlo uspješna karijera borca protiv korupcije. Tijekom vladavine administracije predsjednika Ronalda Reagana počinje Giulianijev streloviti uspon u državnom odvjetništvu pri čemu se ističe u nekoliko vrlo poznatih slučajeva progona i uhićenja čelnika mafijaških obitelji u SAD-u. Nakon odlaska sa vlasti Reaganove administracije Giuliani karijeru nastavlja u privatnom odvjetništvu.

Politička karijera uredi

Svoju političku karijeru Giuliani počinje 1989. godine natjecavši se, kao predstavnik Republikanske stranke na izborima za gradonačelnika New Yorka ali doživljava poraz od kandidata Demokratske stranke. 1993. godine u svome drugom pokušaju Giuliani uspijeva pobijediti na izborima za gradonačelnika New Yorka, a što mu uspijeva i 1997. godine kada je ponovno izabran. Godine 2000. je otpočeo kampanju za senatora, ali je od nje odustao, navodeći zdravstvene razloge.

Svoju najveću političku slavu doživio je za vrijeme i nakon terorističkih napada na New York 11. rujna 2001. godine nesebično se angažirajući radi otklanjanja posljedica napada. Tada je dobio nadimak gradonačelnik Amerike i proglašen je ličnošću godine 2001. od strane magazina Time. U veljači 2007. objavio je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2008. godine te su mu istraživanja mnijenja davala najviše izgleda od svih kandidata Republikanske stranke. No, nakon poraza na predizborima na Floridi u siječnju 2008. povukao kandidaturu.

Kao političar istakao se svojim praktičnim sposobnostima unapređujući gradski život New Yorka i smanjujući stopu kriminaliteta u njemu, dok mu kritičari spočitavaju autoritarnost. Rudy Giuliani tri puta se ženio te ima dvoje djece iz drugog braka. Trenutno je vrlo uspješan poslovni čovjek.