Rudolf I od Burgundije

(Preusmjereno sa stranice Rudolf I, kralj Burgundije)

Rudolf I (francuski: Rodolphe Ier; 859 - 25. oktobar 912) bio je kralj Gornje (ili Transjuranske) Burgundije od 888. do smrti. Pripadao je porodici Starijih Welfa; otac mu je bio grof Conrad II od Auxerrea, a majka Waldrada od Wormsa. Otac mu je kao svjetovni opat Agaunuma stekao vlast nad širokim područjem koje odgovara teritorijama današnje Švicarske i francuske oblasti Franche-Comte.

Kada je godine 888. umro karolinški car Karlo Debeli, lokalno plemstvo i svećenstvo tih područja je Rudolfa proglasilo kraljem. Njegov pokušaj da na osnovu toga sebe nametne kao kralja cijele Lotaringije spriječila je intervencija Arnulfa Karantanskog. Sukob dvojice monarha je s prekidima trajao sve do 894.

Rudolf je imao mnogo bolje sa svojim zapadnim i južnim susjedima. Sestra Adelaide mu se udala za donjoburgundskog vojvodu Richarda. Kćer, također po imenu Adelaide, se udala za provansalskog kralja Louisa Slijepog.

Na prijestolju ga je naslijedio sin Rudolf. Udovica kraljica Guilla se poslije udala za Huga od Arlesa.

Rudolf I se često miješa sa svojim istoimenim nećakom Rudolfom, koji je bio vojvoda od Burgundije, a kasnije postao kralj Francuske.

Literatura uredi

  • Pierre Riché, The Carolingians: a family who forged Europe (trans. Michael Idomir Allen, 1993, University of Pennsylvania Press. ISBN 0-8122-1342-4)
  • Timothy Reuter, Germany in the early Middle Ages (1991, Longman. ISBN 0-582-49034-0)
Rudolf I od Burgundije
Rođen/a: 859 Umro/la: 25. oktobar 912
Kraljevske titule
Prethodi:
Karlo Debeli
kralj Burgundije
888 – 25. oktobar 912
Slijedi:
Rudolf II