Rudne gore (nem. Erzgebirge, češ. Krušné hory) su planinski lanac u Nemačkoj i Češkoj. Lanac dužinom od 150 kilometara predstavlja granicu između ove dve države, od zapada Saksonije do reke Elbe (Laba). Širina masiva je oko 40 kilometara.

Rudne Gore
Jezero u Rudnim Gorama
Lokacija
Država  Nemačka  Češka
Pejzaž sa Rudnih gora
Parada u Marienbergu (oblast Rudnih gora)

Zapadna uzvišenja su najviša na ovim planinama, tj. vrhovi Klinovec (1244 m) na češkoj strani i Fihtelberg (1214 m) na nemačkoj. Na zapadu Rudne planine se sastaju sa dosta nižim planinama u Bavarskoj, poznatim kao Fihtelgebirge. Na istoku, krečnjačke planine na obalama reke Elbe se smatraju najistočnijim delom Rudnih gora. Istočno od Elbe, počinju Lužičke gore. Rudne gore se polagano spuštaju ka severu, gde se nalaze gradovi Cvikau i Kemnic, dok je ka jugu masiv veoma strm.

Istorija uredi

Tokom srednjeg veka Rudne gore su bile pokrivene gustim šumama. U 15-om veku došlo je do otkrića rezervi srebra i kalaja što je dovelo do naseljavanja i osnivanja gradova. Planine su dobile ime po bogatstvu rudama.

Pre Drugog svetskog rata rudnici u Joakimstalu su bili jedini rudnik urana na svetu. Koristeći uran iz ove jame, Marija Kiri je otkrila radioaktivnost. U toku rata uran je eksploatisala Nemačka, a posle rata Sovjetski Savez. Uran je eksploatisan sve do 1991, a njegova eksploatacija je bila značajan izvor poslova u regionu.

Danas, Rudne gore su popularna turistička destinacija za zimske sportove. U oblasti rudnih Gora živi između 800.000 i 1,2 miliona ljudi. Zbog bogate istorije rudarstva, uobičajen pozdrav u ovom kraju je: Srećno!

Spoljašnje veze uredi