Rubinići su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Han Pijesak koja pripada entitetu Republika Srpska. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 145 stanovnika.[1]Nalazi se na oko 1100 metara nadmorske visine.U Rubinićima se nalazi oko četrdeset domaćinstava, od kojih je oko deset naseljeno. Mjesto je bogato šumskim resursima, a ti šumski resursi se godinama iskorištavaju.Stanovništvo se pretežno bavi stočarstvom.Rubinići su bogati mnogim izvorima vode, kao i reljefom.

Rubinići
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Han Pijesak
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 145
Geografija

Selo je u proteklom ratu potpuno uništeno. U proteklih nekoliko godina stanovništvo u većem broju odlazi iz sela.Najutjecajniji mještani su nekoliko puta slali dopise vlastima da se put do sela asfaltira, svi ti pokušaji bili su bezuspješni, ali mještani i dalje imaju taj svoj "tračak" nade.Svi se i dalje nadaju povratku ljudi u selo. U Rubinićima se pogodno baviti stočarstvom, kao i pčelarstvom.Put do sela je makadamski, ali kao i uvijek dopisi za asfalt su bili bezuspješni.Zima je svake godine oštra, pa zbog toga sniježni nanosi budu i do dva metra. Put do sela je u zimskom periodu gotovo pa neprohodan, pa zbog toga djeca iz sela odlaze iz sela sa roditeljima u Ol.Luke. U blizini Rubinića Nalaze se sela Šaševci, Žeravice i Nevačka. Najbliža trgovina se nalazi u Olovskim Lukama, koje su udaljene 25 km.

Geografija uredi

Istorija uredi

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 0
Muslimani 143
Hrvati 0
Jugosloveni 1
ostali 1
Ukupno 145

Privreda uredi

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze uredi

Šablon:Han Pijesak