Rubikon, (lat:Rubico) je mala reka na severu Italije. Imala je poseban značaj u rimskom pravu, jer nijedan general nije imao ovlašćenje da je pređe sa svojim trupama. Počev od 59. pne., služila je kao granica između rimskih provincija i Cisalpske Galije ; zakon je na taj način štitio Rim od unutrašnjih vojnih pretnji. Postala je slavna kada ju je Julije Cezar (Gaius Julius Caesar) prešao sa svojim legijama pod oružjem 10. januara 49. pne. po ugledu na Gneja Pompeja Velikog (Gnaeus Pompeius Magnus). Time je prekršio zakon Rimskog senata. Ako je verovati istoričaru Svetoniju (Gaius Suetonius Tranquillus), prešavši reku izrekao je čuvenu krilaticu : Kocka je bačena (« Alea iacta est »).

Presumed course of the Rubicon

Od tada postoji izraz « preći Rubikon » koji je nadživeo tadašnji Rim pa se koristi i danas za osobu koja se upušta u neku radnju sa riskantnim posledicama.

U vreme Rimskog carstva, Rubikon se ulivao u Jadransko more između Riminija (Ariminiuma) i Cesene (Caesene). Sadašnji odgovarajući tok se često osporava. Vezuje se uglavnom za rečicu Piskateli (Pisciatelli) koja izvire na istoj planini i idu paralelno u dve doline da bi se spojile u visini mora u mestu Gateo.

Vidi još uredi