Ruaidrí ua Canannáin

Ruaidrí ua Canannáin (? - 30. novembar 950) bio je kralj Cenél Conailla i, prema nekim izvorima, veliki kralj.

Cenél Conaill, ogranak sjevernih Uí Néilla su bili isključeni iz nasljeđivanja mjesta Velikog kralja, na kome su se od početka 8. vijeka izmjenjivali sjeverni kraljevi Ailecha iz sjevernih Cenél nEógaina i kraljevi Midea iz južnih Clann Cholmáina. Ruaidrí je bio potomak ranijeg kralja Velikog kralja iz Cenél Conailla Flaithbertach mac Loingsiga.

U periodu prije nego što je Ruaidrí ua Canannáin postao kralj, Muirchertach mac Néill iz klana Cenél nEógain, koji je trebao naslijediti mjesto Velikog kralja, ubijen je u bitci godine 943. Sljedeće je godine umro Veliki kralj Donnchad Donn iz Clann Cholmáina. Smrti Muirchertacha i Donnchada su, po svemu sudeći, ostavili otvorenim nasljeđivanje dotada manje izglednim pretendentima. Popisi kraljeva Uí Néilla tako navode Congalacha Cnogbu iz južnog klana Síl nÁedo Sláine, grupe koja je dugo vremena bila isključena iz nasljeđivanja, kao Donnchadovog nasljednika. Congalach je bio sin Donnchadove sestre. Međutim, Donnchadova politika sklapanja strateških brakova je njegovim rođakom također učinila i Ruaidríja. Njegova tetka Cainnech ingen Canannáin (u. 929) je bila Donnchadova prva supruga.

Ruaidrí, čije je uporište bio jug današnjeg Donegala, se prvi put spominje nakon smrti Muirchertacha. Godine 943. je porazio Cenél nEógaine i sjevernjake Lough Foylea, ubivši Máel Ruanaid mac Flainna, Muirchertachovog rođaka. Sa gubitkom Máel Ruanaida odmah iza Muirchertacha, Cenél nEógain su marginalizirani, učinivši Ruaidríja gospodarom sjevera nakon Donnchadove smrti. Većina izvora, s druge strane, navodi Congalach Cnogbu kao Donnchadovog nasljednika. Izvori koji tvrde da je Ruaidrí postao Veliki kralj nakon Donnchada, ili sam ili zajedno sa Congalachom su: Proročanstvo Berchana, historijska pjesma iz 11. vijeka koja se navodi kao proročanstvo; the southern, Anali Innisfallena čiji su autori anti-Uí Néillski južnjaci te Cogad Gáedel re Gallaib (Rat Iraca sa strancima) popularan i uspješan propagandni tekst sastavljen u 12. vijeku za potrebe potomaka Briana Borume. S obzirom da Proroočanstvo Berchána ličnosti spominje po opskurnim epitetima umjesto imenima, njihova identifikacija je ponekad teška. U slučaju Ruaidrí ua Canannáina, identifikacija je očigledna:

Nakon što kralj sa Sjevera preuzme poglavarstvo...; Red [ruad] će biti ime tog kralja (), on će Irsku staviti pod tjeskobu.

Zapisi pokazuju da su oba vladara bili aktivnim u centralnim dijelovima Irske. Ruaidríjevi ljudi su poginuli u sukobu sa Congalachom i Amlaíb Cuaránom, kraljem Dublina godine 945. Dvije godine kasnije Ruaidrí je vodio vojsku u Slane u Grofoviji Meath te porazio Congalacha i Amlaíba. Klan Cenél nEógain je bio ponovno meta kada je 949. ubijen Muirchertachov sin Flaithbertach. Godine 950. Ruaidrí ua Canannáin je vodio vojsku u središte Irske i vodio pohod šest mjeseci. Porazio je Congalacha i njegovog saveznika Gofraid mac Sitriuca, kralja Dublina, te postavio logor, najvjerojatnije negdje između Donaghpatricka i Kellsa, odakle je izvodio pljačkaške pohode protiv Brege i Meatha. Prema Analima Ulstera, njegova vojska je poražena od stranaca iz Dublina prilikom napada na logor 30. novembra 950. Pri tome je Ruaidrí ubijen zajedno sa svojim sinom Niallom. Prilikom smrti je prozvan "dezigniranim nasljednikom Irske" u Annals of Ulster, a ista se titula koristila za Muirchertacha u opisu njegove smrti 943. Proročanstvo Berchána očito citira drugu predaju, s obzirom da su po njemu Ruaidríja ubili Leinsterci.

Ruaidrí'jeva vladavina je bila vrhunac moći Ua Canannáina. U godinama nakon njegove smrti rodbinu su mu ubijali Congalach i Cenél nÉogain, te su te pogibije, zajedno sa jačanjem rodbine iz klana Ua Máel Doraid isključile Ua Canannáine čak i od nasljeđivanja prijestolja Cenél Conailla.

Literatura uredi

  • Byrne, Francis John, "Ireland and her neighbours c. 1014–c 1072" in Ó Cróinín, Dáibhí (ed.), A New History of Ireland, volume 1. Oxford: Oxford University Press, 2005.
  • Doherty, Charles (2004). „Ruaidrí ua Canannáin”. Oxford Dictionary of National Biography. DOI:10.1093/ref:odnb/50131. Pristupljeno 2007-10-25. 
  • Hudson, Benjamin T., The Prophecy of Berchán: Irish and Scottish High-Kings of the Early Middle Ages. London: Greenwood, 1996.