Ručna bomba, kašikara ili granata, eksplozivna naprava koja se baca rukama. Služi za uništavanje, privremeno i trajno onesposobljavanje, i omamljivanje žive sile, kao i uništavanje materijalnih dobara. Bombu aktivira rukovaoc na odloženo a određeno vreme, ili udar o tlo, odnosno čvrst predmet.

M67 fragmentaciona grenada, ručna granata razvijena u SAD.

Građa uredi

Bomba ima ove osnovne delove: telo, upaljač-(inicijalna kapisla-detonator), osigurač, eksplozivno punjenje.

Princip dejstva uredi

Udar u inicijalnu kapislu-detonator proizvodi varnicu koja pali eksplozivno punjenje. Eksplozija punjenja, zavisno o jačini i nameni bombe, rasprskuje metalne delove tela i sadržinu bombe i tako izvršava bojevo dejstvo. Eksplozivno punjenje stvara pritisak koji rasprskuje telo bombe i tako čini njeno bojevo dejstvo na živu silu i materijalna dobra. Osigurač sprečava neželjeno aktiviranje bombe. Formacijski je obavezna u sastavu naoružanja vojnika kao i policijskih snaga posebnih namena. Granatiri (bombaši) su rukovaoci specijalizovani za bacanje bombi.[1]

Istorija uredi

U Kini su se za vreme dinastije Song (960. - 1279. godine) koristile naprave pod nazivom Žen Tijan Lei, koje su se pravile tako što su kineski vojnici punili barutom keramičke ili metalne posude. 1044. u kineskoj vojnoj knjizi, napisani su recepti za pravljenje različitih ručnih eksplozivnih naprava, koje po DŽozefu Nidhemu, predstavljaju prototip moderne ručne bombe.[2]

Vrste ručnih bombi uredi

Eksplozivne bombe
  • Bombe sa kuglicama, čija ubojita moć se postiže raspršivanjem velikog broja kuglica prilikom eksplozije
  • Potresne bombe - koje nemaju kuglice već se ubojna moć ostvaruje korišćenjem eksploziva
  • Protivtenkovske bombe - bombe jake razorne moći, koje se koriste protiv tenkova i ostalih oklopnih vozila
  • Toplotne bombe - proizvode ogromne temperature između 2,200 °C i 2,800 °C. Najčešće se koriste za uništavanje oružja, artiljerije i vozila koji su zaplenjeni. Smrtonosna je kada se aktivira u blizini čoveka.
Nesmrtonosne bombe
  • Šok bombe - koje izazivaju jak bljesak i zvuk, oslepljujući čoveka na pet sekundi i na taj način omogućavajući delovanje u nastaloj situaciji. Ove bombe su pogodne prilikom akcija hapšenja, najčešće ih koriste specijalne jedinice policije.
  • Bombe sa gumenim kuglicama - za razliku od metalnih šrapnela koje imaju ubojnu moć, ove bombe izazivaju trenutnu onesposobljenost subjekta obarajući ga na zemlju i na taj način daju taktičku prednost jedinici da izvrši predviđeni zadatak. Najčešće ih koriste specijalne jedinice policije prilikom hapšenja.
  • Ošamućujuće bombe - ove bombe su punjene barutom i svojom eksplozijom u blizini subjekta izazivaju ošamućujući efekat. Koriste se prilikom treninga i vežbi.
Hemijske i gasne bombe
  • Dimna bomba - ove bombe se koriste za davanje signala, jarkih boja i za izazivanje otežanog disanja i vida kod subjekta i na taj način njegovo primoravanje da napusti objekat koji je koristio kao sklonište.
  • Suzavac - suzavac je veoma sličan dimnim bombama, samo što se koriste drugi hemijski agensi koji izazivaju suzenje očiju, iritaciju nosa i grla. Koristi se najčešće na sportskim priredbama, demonstracijama, za obuzdavanje mase okupljenih ljudi.
  • Molotovljev koktel - predstavlja bombu koja se lako pravi. U staklenu flašu se sipa benzin, a zatim se ubaci komad tkanine koji se potom zapali. Nakon toga, pre nego što se vatra razgori do benzina, baca se na objekat i izaziva zapaljenje benzina prilikom razbijanja flaše. Ova bomba je dobila naziv po ruskom političaru Molotovu.

Ručne bombe uredi

Reference uredi

  1. Grupa autora, Mala enciklopedija Prosveta, Prosveta, Beograd, 1959.g.
  2. Joseph Needham: Science and civilization in China: Vol. 5; Part 6: Chemistry and chemical technology; Military technology: missiles and sieges, Cambridge University Press 1994, ISBN 0-521-32727-X
  3. Harold Miles Tanner (30 March 2009). China: A History. Hackett Publishing. pp. 204. ISBN 978-0-87220-915-2. "First known illustration of a fire lance and a grenade"
  4. Jump up ^ Derk Bodde (1987). Chinese Ideas About Nature and Society: Studies in Honour of Derk Bodde. Hong Kong University Press. pp. 300. ISBN 978-962-209-188-7. Retrieved 15 February 2013.

Literatura uredi

  • Franz Feldbauer (2012). Die Glas-Handgranaten der Grenadiere der Fürsten Esterhazy im Zeughaus der Burg Forchtenstein. Heft 2, Nummer 50 (Zeitschrift der Gesellschaft für Historische Waffen- und Kostümkunde izd.). pp. 181-220. ISSN 0042-9945. 
  • David Harding, ur. Waffen-Enzyklopädie (2. izd.). Motorbuch Verlag. ISBN 3-613-01488-2. 
  • Wolfgang Michel: Britische Spezialwaffen 1939–1945: Ausrüstung für Eliteeinheiten, Geheimdienst und Widerstand. BOD, ISBN 978-3-8423-3944-6.
  • Craig Philip: Enzyklopädie der Handfeuerwaffen. Kapitel: Granaten und Granatwerfer, Karl Müller Verlag, 1995, ISBN 3-86070-499-0, S. 164–175.

Vanjske veze uredi