Royal Flash
Režija Richard Lester
Producent Dennis O'Dell
David V. Picker
Scenario George MacDonald Fraser
Predložak the novel by George MacDonald Fraser
Uloge Malcolm McDowell
Oliver Reed
Alan Bates
Florinda Bolkan
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
2. oktobar 1975 (1975-10-02) (Nizozemska)
Trajanje 102 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet 4,040.000 US$[1]

Royal Flash (sh. Kraljevski Flash) je britansko-američki igrani film snimljen 1975. godine u režiji Richarda Lestera. Po žanru je mješavina historijskog filma i komedije, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Georgea MacDonalda Frasera koji je također napisao i scenario. Protagonist, koga tumači Malcolm McDowell, je kapetan Harry Flashman, oficir Britanske vojske koji je, usprkos kukavičluka u Prvom anglo-afganistanskom ratu, u javnosti stekao reputaciju heroja. Radnja prikazuje kako odlazi u Njemačku gdje preuzima identitet danskog princa, postaje upetljan u spletke koje je pruski državnik Otto von Bismarck (čiji lik tumači Oliver Reed) smislio sa ciljem da ujedini Njemačku te sreće plesačicu Lolu Montez (čiji lik tumači Florinda Bolkan).

MacDonald Fraser je prije Royal Flash sa Lesterom prethodno bio surađivao na izuzetno uspješnom, i žanrovski sličnom filmu Tri mušketira i njegovom nastavku Četiri mušketira. Novi je film napravljen u sličnom stilu, ali je uspjeh izostao. To se najčešće tumači time da mu je nedostajao epski karakter, pretjerivanjem u korištenju slapsticka te McDowellom koji se držao neadekvatnim za ulogu živopisnog protagonista.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257

Vanjske vezeUredi