Royal Flash (film)

Royal Flash (sh. Kraljevski Flash) je britansko-američki igrani film snimljen 1975. godine u režiji Richarda Lestera. Po žanru je mješavina historijskog filma i komedije, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Georgea MacDonalda Frasera koji je također napisao i scenario. Protagonist, koga tumači Malcolm McDowell, je kapetan Harry Flashman, oficir Britanske vojske koji je, usprkos kukavičluka u Prvom anglo-afganistanskom ratu, u javnosti stekao reputaciju heroja. Radnja prikazuje kako odlazi u Njemačku gdje preuzima identitet danskog princa, postaje upetljan u spletke koje je pruski državnik Otto von Bismarck (čiji lik tumači Oliver Reed) smislio sa ciljem da ujedini Njemačku te sreće plesačicu Lolu Montez (čiji lik tumači Florinda Bolkan).

Royal Flash
RežijaRichard Lester
ProducentDennis O'Dell
David V. Picker
ScenarioGeorge MacDonald Fraser
Predložakthe novel by George MacDonald Fraser
UlogeMalcolm McDowell
Oliver Reed
Alan Bates
Florinda Bolkan
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
2. 10. 1975 (1975-10-02) (Nizozemska)
Trajanje102 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet4,040.000 US$[1]

MacDonald Fraser je prije Royal Flash sa Lesterom prethodno bio surađivao na izuzetno uspješnom, i žanrovski sličnom filmu Tri mušketira i njegovom nastavku Četiri mušketira. Novi je film napravljen u sličnom stilu, ali je uspjeh izostao. To se najčešće tumači time da mu je nedostajao epski karakter, pretjerivanjem u korištenju slapsticka te McDowellom koji se držao neadekvatnim za ulogu živopisnog protagonista.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257

Vanjske veze uredi