Roboam

(Preusmjereno sa stranice Rovoam)
Kraljevi Jude

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Roboam, Rovoam ili Rehoboam (hebrejski:רחבעם Rehav'am) bio je kralj drevnog Kraljevstva Juda, naslijedivši svog oca Solomona. Djed mu je bio David. Bio je treći kralj Kuće Davida i prvi kralj Kraljevstva Juda. Majka mu je bila Naamah "Amonićanka." Ime mu znači onaj koji uvećava narod.

Rehoboamovu vladavinu je u period 922. pne.-915. pne. smjestio William F. Albright a u period 931. pne.-913. pne. E. R. Thiele.

Na prijestolje je došao sa četrdeset jednu godinu, a vladao sedamnaest godina.

Rana vladavina uredi

Pod ocem Solomonom je narod bio pod teškim porezima kako bi se financirala gradnja velikih zgrada. Sjeverna plemena su bila posebno teško pogođena sa Solomonovonm izgradnjom palače iznad Milloa, mjesta koje je nekad predstavljalo lak prilaz Hramu sa sjever. Zato je zavladao veliki nemir nakon Solomonove smrti, jer se narod uplašio da će i novi kralj nabiti teške poreze. Mladom kralju su se odmah suprotstavili Hadad, od Egipta poržani nasljednik edomskog prijestolja; Rezon, sin aramejskog kapetana, sada de facto vladar Damaska; i Jeroboam, mladi Efrajimac koga je prorok Ahija bodrio da se suprostavi Solomonu.

Narod je tražio da se krundiba obavi u Šehemu, mjestu koje se smatralo uporištem sjevernjaka. Slabi Rehoboam je pristao, a narod odmah tražio oslobađanje od poreza. Rehoboam je potom zatražio tri dana da se sasvjetuje o tome. Stariji savjetnici su rekli da ukine poreze, dok su mladi tražili da ustanovi nove poreze kako bi uspostavio autoritet. Rehoboam se priključio mladim savjetnicima i narodu rekao "moj otac vas je šibao bičevima, ali ja ću vas bičevati sa škorpionima." (1 Kraljevi, 12:1-14).

Sjevernjaci su na to odbili priznati legitimtet Kuće Davidove i proglasili nezavisnost. Jeroboam je imenovan za njihovog kralja, a odmetnuta država postala Kraljevstvo Izrael.

Ratovi uredi

Roboam je usprkos toga pokušao naplatiti porez od sjevernjaka, ali su mu na to sjevernjaci ubili nadzornika Adorama. Roboam je na to skupio veliku vojsku kako bi ugušio pobunu, ali mu je prorok Šemaji rekao da je Božja volja da se Ujedinjena kraljevina Izrael više ne sastavi, pa je Roboam odustao od pohoda.

Za vrijeme Roboamove vladavine je Judu napao i opustošio faraon Šišak, a stradali su i Hram i palača, odakle je opljačkan sav zlatni nakit i ukrasi. Roboam je ih poslije morao nadoknaditi brončanim ukrasima. Egipćani su kasnije taj pohod zabilježili u hramu u Karnaku.


Roboam
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Solomon
Kralj Jude
Albright: 922. pne. – 915. pne.
Thiele: c.931. pne. – 913. pne.
Galil: c.931. pne. – 914. pne.
Slijedi:
Abijam