Rovinjsko Selo (tal. Villa di Rovigno) je naselje na poluotoku Istri.

Nalazi se u Hrvatskoj, 2 km južno od Limskog kanala, u brdu. Bliže se nalazi dnu zaljeva. Položaj mu je 45°6' 23" sjeverne zemljopisne širine i 13°42' 56" istočne zemljopisne dužine.

Upravnom organizacijom pripada gradu Rovinju, iako nije fizički spojeno s njime. Od samog naselja Rovinja je zračno udaljen 3 km. S Rovinjem ga veziva prometnica koja vodi od Rovinja do Kanfanara.

Osnovano je u 16. stoljeću. Osnovale su ga izbjeglice sa juga Hrvatske iz zadarske okolice koji su bježali pred turskim osvajačima. Na mjestu današnjeg Rovinjskog Sela su se 1526. doselili, uz pristanak mletačkih vlasti. Područje Rovinjskog Sela je bilo naseljeno i prije, o čemu svjedoče gradine i nalazi iz starorimskog doba.

Važne gospodarske grane su turizam, a tradicionalno su bile važne vinogradarstvo i vinarstvo. Danas posebno raste značaj agroturizmu.

Rovinjskim Selom se bavio dr Vjekoslav Bratulić, o kojem je napisao monografiju Rovinjsko selo : monografija jednog istarskog sela . Bratulić je za svoj znanstveni rad na izučavanju područja poluotoka Istre, grada Rijeke i Primorske dobio 1981. godine godišnju nagradu Grada Rijeke [1].

U Rovinjskom Selu djeluje nogometni klub Mladost.

Na popisu 2001. je u Rovinju živjelo oko 800 stanovnika, što ga čini jednim od najvećih sela na poluotoku Istri.

Izvori uredi

  1. „Nagrade Grada Rijeke”. Arhivirano iz originala na datum 2013-11-02. Pristupljeno 2014-08-02.